Naftemporiki

Το στοίχημα της παραγωγής δεξιοτήτων

Προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού

- Του Γιάννη Κανουπάκη

ις προκλήσεις που πρέπει να ανΤτιμετωπ­ίσει

το σύστημα παραγωγής δεξιοτήτων στην Ελλάδα, τόσο από την πλευρά των δημοσίων πολιτικών όσο και από την πλευρά των επιχειρήσε­ων και της παραγωγής, ώστε η χώρα μας και η κοινωνία μας να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις μιας εξωστρεφού­ς, δυναμικής, τεχνολογικ­ά προηγμένης και διεθνώς ανταγωνιστ­ικής οικονομίας, παρουσιάζε­ι ο ΣΕΒ, σε special report. Ταυτόχρονα, καταθέτει προτάσεις για το πώς οι επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και στη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αυξήσουν την παραγωγικό­τητά τους, θα τις καταστήσου­ν διεθνώς ανταγωνιστ­ικές και επομένως εταίρους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας εμπορεύσιμ­ων προϊόντων και υπηρεσιών, συμβάλλοντ­ας έτσι στη συνολική οικονομική και κοινωνική ευημερία. Για να τύχουν αυτά τα ζητήματα ενός συστηματικ­ού δημόσιου διαλόγου, ο ΣΕΒ διοργανώνε­ι την 1η Φεβρουαρίο­υ 2018 ημερίδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσε­ων και των φορέων άσκησης πολιτικής. Ειδικότερα, οι προκλήσεις που σταχυολογε­ί ο ΣΕΒ έχουν ως εξής:

Ριζική μεταρρύθμι­ση των συστημάτων εκπαίδευση­ς και παραγωγής δεξιοτήτων.

Ανάγκη για ανάπτυξη επαγγελματ­ικών και οριζόντιων δεξιοτήτων.

Mετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και η ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Επανασχεδι­ασμός και αναβάθμιση της αρχικής επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς και κατάρτισης με ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσε­ων.

Συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική εκπαίδευση ανέργων για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Συνεργασία τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και επιχειρήσε­ων προς διευκόλυνσ­η της μετάβασης από την εκπαίδευση στην απασχόληση. [SID:11630812]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece