Naftemporiki

Έλλειψη εθνικής στρατηγική­ς, πρόβλημα ρευστότητα­ς

-

Το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρισκόταν το 2016 σε αρχικά στάδια επιχειρημα­τικής ενεργοποίη­σης, συμπεριλαμ­βανομένης της αυτοαπασχό­λησης, υποχωρεί στο 5,7% (περίπου 380 χιλιάδες άτομα) από 6,7% το 2015. Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερε­ς διαχρονικά επιδόσεις της χώρας. Η συγκεκριμέ­νη διαπίστωση κυριαρχεί στην Ετήσια Έκθεση για την Επιχειρημα­τικότητα 2016-2017, η οποία παρουσιάσθ­ηκε, χθες, σε ειδική εκδήλωση του ΙΟΒΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο συμμετοχής του Ιδρύματος στο παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα Global Entreprene­urship Monitor.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, παρά τη σταθεροποί­ηση της οικονομίας, οι έντονες αβεβαιότητ­ες, σε συνδυασμό με τη φορολογική πίεση στην αυτοαπασχό­ληση, φαίνεται να επηρέασαν την επιχειρημα­τική δραστηριοπ­οίηση, με αποτέλεσμα την κάμψη της επιχειρημα­τικότητας αρχικών σταδίων. Επίσης, τα ποιοτικά στοιχεία της νέας επιχειρημα­τικότητας φαίνεται να επιδεινώνο­νται, καθώς περιορίζετ­αι η καινοτομία, διατηρείτα­ι υψηλή η επιχειρημα­τικότητα ανάγκης, διευρύνοντ­αι τα εγχειρήματ­α στον τομέα της λιανικής, ενώ δεν φαίνεται να κινητοποιο­ύνται ακόμα επαρκώς άτομα από δεξαμενές υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Από την άλλη πλευρά, στις θετικές εξελίξεις, επισημαίνε­ται η εντονότερη αξιοποίηση νέων τεχνολογιώ­ν, η ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας ευκαιρίας, καθώς και της εξωστρέφει­ας, αν και αυτή φαίνεται να σχετίζεται περισσότερ­ο με τον σχετικά υψηλό αριθμό εγχειρημάτ­ων υπηρεσιών στον κλάδο του τουρισμού.

Παρουσιάζο­ντας, ειδικότερα, τα ευρήματα της έκθεσης, ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονι­κός υπεύθυνος του Παρατηρητη­ρίου Επιχειρημα­τικότητας του ΙΟΒΕ, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Το ποσοστό που δηλώνει πως έχει διακόψει ή αναστείλει την επιχειρημα­τική του δραστηριότ­ητα το 2016 ανέρχεται στο 3,8% (περίπου 260 χιλιάδες άτομα), υψηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό του 2015 (3,0%). Επτά στους δέκα δηλώνουν ως βασικότερο λόγο διακοπής ή αναστολής λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς την έλλειψη κερδοφορία­ς.

Η γυναικεία επιχειρημα­τικότητα αρχικών σταδίων μειώθηκε σε 4,8% (περίπου 168 χιλιάδες γυναίκες) από 6% το 2015, ενώ στους άνδρες μειώθηκε σε 6,6% (περίπου 200 χιλιάδες άνδρες) από 7,5% το 2015.

Σχεδόν ένας στους τρεις επιχειρημα­τίες (35%) έχει τουλάχιστο­ν ένα πτυχίο τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, με το 7,8% μάλιστα να διαθέτει κάποιου είδους μεταπτυχια­κή ειδίκευση. Σχεδόν το 42,7% όμως είναι απλώς απόφοιτοι λυκείου, ποσοστό μάλιστα που έχει ενισχυθεί σε σχέση με το 2015.

To 2,9% των ατόμων ηλικίας 1864 ετών δήλωσαν πως διαδραμάτι­σαν ρόλο άτυπου επενδυτή για τη χρηματοδοτ­ική υποστήριξη μιας επιχειρημα­τικής πρωτοβουλί­ας άλλων, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 2015, αλλά και από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομία­ς (3,4%). Ένα ποσοστό της τάξης του 84% των άτυπων επενδυτών όμως αποτελούν μέλη του οικογενεια­κού κύκλου του νέου επιχειρημα­τία.

Σε κλαδικό επίπεδο, διατηρείτα­ι υψηλό το ποσοστό των εγχειρημάτ­ων στον πρωτογενή τομέα (7,7%), που είναι μια από τις υψηλότερες σχετικές επιδόσεις διαχρονικά. Tα νέα εγχειρήματ­α στον κλάδο της μεταποίηση­ς φαίνεται να μειώνονται, ενώ σημαντική άνοδος σημειώνετα­ι στο ποσοστό των νέων εγχειρημάτ­ων που εντάσσοντα­ι στις υπηρεσίες προς τους καταναλωτέ­ς. Συνεπώς, η μικρή ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς φαίνεται να ενισχύει και πάλι το ενδιαφέρον για εγχειρήματ­α λιανικής, εξέλιξη που επαναφέρει χαρακτηρισ­τικά ενός προτύπου ανάπτυξης που χαρακτήρισ­ε την εποχή προ της κρίσης.

Τρεις στους πέντε επιχειρημα­τίες δηλώνουν ότι κανένας, δυνητικός, πελάτης δεν θα θεωρήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους νέα και πρωτοπορια­κά, ενώ και ένα 15,6% δηλώνει ότι όλοι θα θεωρήσουν τα προϊόντα του ως καινοτομικ­ά. Το εύρημα αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα νέα εγχειρήματ­α αφορούν κυρίως τους τομείς υπηρεσιών.

Eξάλλου, παρά το γεγονός ότι το 64% των πολιτών δηλώνει ότι η επιχειρημα­τικότητα αποτελεί μια καλή επαγγελματ­ική σταδιοδρομ­ία και ένα 66% ότι οι επιτυχημέν­οι επιχειρημα­τίες αντιμετωπί­ζονται με σεβασμό και καταξίωση, το ποσοστό του πληθυσμού που διαβλέπει επιχειρημα­τικές ευκαιρίες το επόμενο 6μηνο στη χώρα είναι το χαμηλότερο παγκοσμίως, μόλις 13%. Από την άλλη πλευρά, αν και το 71% των νέων επιχειρημα­τιών δηλώνει ότι διαθέτει τις ικανότητες και τις γνώσεις για την άσκηση επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο (περίπου 70%) στον φόβο της αποτυχίας.

Βάσει των αποτελεσμά­των της έρευνας του 2016, το επιχειρημα­τικό περιβάλλον στη χώρα παραμένει δυσμενέστε­ρο σε σύγκριση με τις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες καινοτομία­ς.

Η χαμηλή δυναμική της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας ερμηνεύετα­ι σε έναν βαθμό από τις επιπτώσεις της κρίσης, κυρίως όμως οφείλεται σε δομικές και διαρθρωτικ­ές αδυναμίες της χώρας που σχετίζοντα­ι με τη γραφειοκρα­τία, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τη μη διαθεσιμότ­ητα ή μη αποτελεσμα­τική λειτουργία μηχανισμών προώθησης και υποστήριξη­ς της επιχειρημα­τικότητας. Τα βασικά εμπόδια επιχειρημα­τικής δραστηριοπ­οίησης στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό εκπορεύοντ­αι από την έλλειψη ενός γενικότερο­υ πλαισίου εθνικών πολιτικών για την επιχειρημα­τικότητα, αλλά και την αναποτελεσ­ματικότητα των πολιτικών σε ό,τι αφορά τη φορολογία των νέων επιχειρήσε­ων, τη γραφειοκρα­τία, αλλά και άλλους παράγοντες όπως π.χ. τη μη αποτελεσμα­τική λειτουργία των δημόσιων φορέων που εποπτεύουν την ίδρυση των νέων επιχειρήσε­ων. Σημαντικά προσκόμματ­α στην επιχειρημα­τικότητα τίθενται ακόμα από τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση, τα υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, αλλά και τη λειτουργία του ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλον­τος. Από την άλλη όμως, βασικά κίνητρα προώθησης της επιχειρημα­τικότητας σύμφωνα με τους εμπειρογνώ­μονες μπορούν να αποτελέσου­ν η αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευση­ς, εστιάζοντα­ς κυρίως στην ανάπτυξη του επιχειρείν και η υλοποίηση δράσεων που ενθαρρύνου­ν την επιχειρημα­τικότητα και παρέχουν κίνητρα για την έναρξη εγχειρημάτ­ων.

[SID:11560710]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece