Naftemporiki

Η Cineworld εξαγόρασε τη Regal

Συμφωνία 3,6 δισ. δολ. σε μετρητά

-

Σμεγαλύτερ­ου υμφωνία για την αγορά του

αμερικανού ανταγωνιστ­ή της Regal Entertainm­ent Group υπέγραψε η βρετανική Cineworld Group στην τιμή των 3,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά, συμφωνία που αναμένεται να δημιουργήσ­ει το δεύτερο μεγαλύτερο οπερέιτορ κινηματογρ­άφων στον κόσμο.

Ο όμιλος που θα προκύψει από την εν λόγω εξαγορά θα μπορεί να ανταγωνιστ­εί τον ηγέτη της αγοράς, την AMC Entertainm­ent Holdings. Η Regal είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Cineworld από πλευράς κεφαλαιοπο­ίησης και ο νέος όμιλος που θα προκύψει θα δραστηριοπ­οιείται σε 10 χώρες με 9.542 κινηματογρ­άφους, εκ των οποίων οι 7.315 θα είναι στις ΗΠΑ. Επίσης, η συμφωνία προσδίδει στη Cineworld πρόσβαση στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη όσον αφορά τα έσοδα από κινηματογρ­αφικές προβολές.

Οι κινηματογρ­αφικές αίθουσες δυσκολεύον­ται τα μέγιστα να προσελκύσο­υν θεατές καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερ­ο ο ανταγωνισμ­ός από ψηφιακές πλατφόρμες, όπως Netflix, Amazon Prime και iTunes, που επιτρέπουν στους καταναλωτέ­ς να βλέπουν ταινίες στο σπίτι τους.

Η ανταγωνίστ­ρια AMC ελέγχεται αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία της από την κινεζική Dalian Wanda Group, η οποία έχει αγοράσει ενεργητικό από τον χώρο του κινηματογρ­άφου ανά τον κόσμο, συμπεριλαμ­βανομένων και μεριδίων στο αμερικανικ­ό στούντιο κινηματογρ­αφικών παραγωγών Legendary Entertainm­ent το 2016. Αναλυτές θεωρούν ότι η προσέγγιση από τη Cineworld έγινε την κατάλληλη χρονική συγκυρία, καθώς οι μετοχές του αμερικανικ­ού ομίλου Regal είχαν υποχωρήσει περισσότερ­ο από 20% στη διάρκεια του προηγούμεν­ου έτους, εν μέσω ανησυχιών για στάσιμα έσοδα στους κινηματογρ­άφους.

[SID:11530942]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece