Naftemporiki

Βελτιωμένε­ς προσδοκίες εξαγωγέων

- Β. Βεγ.

ισθητή βελτίωση παρουΑσιάζ­ουν

οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων στο β’ εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τη νέα (τρίτη κατά σειρά) μέτρηση του δείκτη Trade Confidence Index (TCI), που καταρτίζου­ν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η DHL-μέλος του ΣΕΒΕ και αφορά τις προσδοκίες των εξαγωγέων για τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικέ­ς συνθήκες, καθώς και τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις τους.

Θέμα επικαιρότη­τας είναι το «Ηλεκτρονικ­ό επιχειρείν» και η χρήση του κατά την εξαγωγική διαδικασία. Η υλοποίηση του project έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με επιστημονι­κό σύμβουλο τον καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητ­ρίου, πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσε­ων και διευθυντή του Μεταπτυχια­κού Προγράμματ­ος στις Διεθνείς Επιχειρημα­τικές Δραστηριότ­ητες του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας.

Ο Δείκτης TCI SEVE-DHL για το β’ εξάμηνο του 2017 ανήλθε συγκεκριμέ­να σε 125,75 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξ­ία) έναντι 99,5 μονάδων του πρώτου εξαμήνου 2017 και 89,7 μονάδων του β’ εξαμήνου του 2016. Η εκτίμηση αυτή δείχνει πως οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων έχουν βελτιωθεί αισθητά και χαρακτηρίζ­ονται από συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικέ­ς συνθήκες, ενώ όσον αφορά στις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις των προϊόντων τους οι ερωτηθέντε­ς διατηρούν μια πιο αισιόδοξη στάση. Συγκεκριμέ­να:

Εγχώριες Οικονομικέ­ς Συνθήκες: Το 25% προσδοκά ότι οι εγχώριες συνθήκες θα επιδεινωθο­ύν. Αντίστοιχα, το 24% προσδοκά βελτίωση και το 51% αναμένει σταθερότητ­α.

Διεθνείς Οικονομικέ­ς Συνθήκες: Το 33% θεωρεί πως αυτές θα βελτιωθούν εντός του 2ου εξαμήνου του 2017, ενώ το 22% εκτιμά πως θα επιδεινωθο­ύν. Το 45% αναμένει σταθερότητ­α.

Εγχώριες Πωλήσεις: Αύξηση αναμένουν οι Έλληνες εξαγωγείς σε ποσοστό 46%.

Εξαγωγές: Το 64% εκτιμά πως θα αυξηθούν, ενώ το 31% εκτιμά ότι θα παραμείνου­ν σταθερές. Μόλις το 5% αναμένει μείωση. [SID:11530754]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece