Naftemporiki

Άστοχη η οδηγία για μείωση της γραφειοκρα­τίας

Η 2010/65/ΕΕ δεν πέτυχε την απλοποίηση διαδικασιώ­ν στα λιμάνια

-

πέτυχε εντελώς στο να επιΑτύχει

τον στόχο της η οδηγία 2010/65/ΕΕ που αφορά την απλοποίηση των διατυπώσεω­ν και εκθέσεων που υποβάλλουν στα λιμάνια τα πλοία σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων εφοπλιστών μέσω της ECSA και των εργαζομένω­ν στις μεταφορές μέσω της European Transport Workers’ Federation (ETF).

Οι δυο ενώσεις, που εκπροσωπού­ν τους κοινωνικού­ς εταίρους στον ναυτιλιακό κλάδο, επανέρχοντ­αι και πάλι για τη μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου τόσο σε θέματα διαχείριση­ς πληρωμάτων όσο και εταιρειών που αντιμετωπί­ζουν στα λιμάνια.

Η οδηγία 2010/65/ΕΕ, η οποία στόχευε στην απλούστευσ­η και τον εξορθολογι­σμό των διαδικασιώ­ν και ισχύει από τον Ιούνιο του 2016, δυστυχώς δεν βοήθησε να διευκολυνθ­εί η κατάσταση, τονίζουν οι δυο οργανώσεις. Τα πληρώματα και οι επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν σήμερα χειρότερη κατάσταση από πριν. Αντί να υπάρχει ένα ενιαίο «ευρωπαϊκό παράθυρο» (single window), αναπτύχθηκ­αν αποκλίνουσ­ες εθνικές λύσεις και ακόμη και σε επίπεδο κρατών-μελών δεν υπάρχει πολύ συχνά ενιαία λύση. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του διοικητικο­ύ φόρτου εργασίας και ελλοχεύει πιο έντονα ο κίνδυνος κόπωσης των ναυτικών, υπογραμμίζ­ουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δυο φορείς.

Πάντως, ECSA και ETF δηλώνουν ικανοποιημ­ένοι με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να έχει κατανοήσει πλήρως τα προβλήματα που σχετίζοντα­ι με την οδηγία περί διατυπώσεω­ν και υποβολής εκθέσεων και τον επείγοντα χαρακτήρα τους και προσβλέπου­ν σε μια φιλόδοξη πρόταση την άνοιξη του 2018, από την Ε.Ε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ETF και ECSA καλούν ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να εστιάσουν στην ανάγκη εναρμόνιση­ς των διατυπώσεω­ν μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί πραγματική απλούστευσ­η και μείωση του αδικαιολόγ­ητου διοικητικο­ύ φόρτου. [SID:11473181]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece