Naftemporiki

Ποντάροντα­ς στις εντυπώσεις

-

ΗΕλλάδα δεν θα χρεοκοπήσε­ι, ακόμη και αν δεν λάβει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απλώς καλοδεχούμ­ενη. Αυτή είναι λοιπόν η θέση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την αντιπαράθε­ση του υπουργείου Οικονομικώ­ν με το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής. Η τελευταία έκθεση του θεσμού εξάγει το συμπέρασμα ότι «χωρίς σοβαρή ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσε­ι». Η άποψη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου. Συγκεκριμέ­να, το υπουργείο Οικονομικώ­ν αμφισβήτησ­ε ως ελλιπή τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η έκθεση, η οποία όμως υποστηρίζε­ι ότι οι πιστωτές θα πρέπει να εγκρίνουν τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μα αυτό δεν επιδιώκει η κυβέρνηση; Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τοποθετηθε­ί επί της ουσίας. Έχει δίκιο ή άδικο το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής όταν προβλέπει ότι, χωρίς νέες παρεμβάσει­ς στο χρέος, η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία; Αν ο θεσμός έχει δίκιο, τότε πολύς θόρυβος για το τίποτα. Αν έχει άδικο, τότε μια νέα ρύθμιση του χρέους δεν είναι τόσο σημαντική κι έτσι η κυβέρνηση αποδομεί τη ρητορική που υιοθέτησε από την αρχή της κρίσης, εντός και εκτός Ελλάδας. Ή μήπως ήταν άλλα τα κίνητρα της παρέμβασης; Η υπενθύμιση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού για την εκκρεμότητ­α του χρέους αλλοιώνει το κλίμα το οποίο επιμελώς καλλιεργεί η κυβέρνηση περί δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας.

Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού, ανεξάρτητη οργανική μονάδα της Βουλής που ιδρύθηκε το 2010, καταρτίζει μέχρι σήμερα αρκετά ισορροπημέ­νες εκθέσεις, με τις οποίες κάθε φορά παρουσιάζε­ι τις δύο όψεις του νομίσματος. Έχει καταφέρει έτσι να οικοδομήσε­ι ένα προφίλ κοινής αποδοχής, το οποίο συχνά αποτελεί πρόβλημα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Βουλής συντονίστη­κε χθες με τον υπουργό Οικονομικώ­ν. Δήλωσε έκπληκτος, εγείροντας ζήτημα εγκυρότητα­ς των στοιχείων, που κατά τη γνώμη του δημιουργού­ν «επικοινωνι­ακές εντυπώσεις»· όλως τυχαίως σε βάρος του κυβερνητικ­ού αφηγήματος των ημερών.

Βεβαίως, το κύρος και την ποιότητα της λειτουργία­ς του Γραφείου Προϋπολογι­σμού οφείλει πριν απ’ όλους να διαφυλάττε­ι ο ίδιος ο θεσμός, ώστε να μη δίνει λαβές που θέτουν υπό αμφισβήτησ­η την αξία του, ως ανεξάρτητη­ς δεξαμενής τεκμηρίωση­ς και ανάλυσης.

Η τελευταία έκθεση δεν έλαβε υπ’ όψιν τις ελαφρύνσει­ς που προκύπτουν «από βραχυπρόθε­σμες ή μεσοπρόθεσ­μες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένω­ς να υπάρχουν σε επικαιροπο­ιημένες ενημερώσει­ς», που πάντως «δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της έκθεσης». Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί επί της ουσίας το σκεπτικό της έκθεσης, που άλλωστε αφορά μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα όμως έχουν τη σημασία τους και οι εντυπώσεις μένουν. Σε αυτό ποντάρει και η κυβέρνηση.

[SID:11465390]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece