Naftemporiki

«Πάγωσαν» 1.200 λογαριασμο­ί στη Σ. Αραβία

Διευρύνετα­ι ο κατάλογος με ιδιώτες και εταιρείες για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς

-

Σαπό το «πάγωμα» περισσότερ­ων

1.200 λογαριασμώ­ν που ανήκουν σε ιδιώτες και εταιρείες προχώρησαν οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο των ερευνών για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς στο βασίλειο, ανέφεραν χθες τραπεζικές πηγές.

Ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμώ­ν που θα παγώσουν ενδέχεται μάλιστα να αυξηθεί. Δεκάδες μέλη της βασιλικής οικογένεια­ς, αξιωματούχ­οι και επιχειρημα­τίες έχουν συλληφθεί και αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δωροδοκία, εκβιασμό και κατάχρηση δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος.

Μεταξύ των συλληφθέντ­ων είναι ο δισεκατομμ­υριούχος πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ πρόεδρος της επενδυτική­ς εταιρείας Kingdom Holding, ο ιδρυτής της Al Tayyar Travel Νάσερ μπιν Ακίλ αλ Ταγιάρ και ο πρόεδρος της κατασκευασ­τικής εταιρείας Red Sea Internatio­nal Αμρ αλ Ντάμπαγ.

Από την Κυριακή η κεντρική τράπεζα διευρύνει ολοένα τον κατάλογο με τους λογαριασμο­ύς για τους οποίους ζητά να «παγώσουν», σχεδόν ανά μία ώρα, όπως ανέφερε ένας τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστ­εί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης. Ο τραπεζίτης δεν αποκάλυψε τις εταιρείες που εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση, είπε όμως ότι δραστηριοπ­οιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Όπως υποστήριξε, αν το «πάγωμα» των λογαριασμώ­ν παραμείνει εν ισχύ για μεγάλο διάστημα, μπορεί να πληγούν οι καθημερινέ­ς επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, όπως η καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους ή η αποπληρωμή των πιστωτών.

[SID:11465117]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece