Naftemporiki

Λειαίνουν τη θέση τους Πράσινοι και FDP

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης

-

Υποχωρούν από βασικές προεκλογικ­ές τους θέσεις τα δύο κόμματα που συζητούν το ενδεχόμενο να μετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμο­ύ υπό την καγκελάριο Μέρκελ, το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και οι Πράσινοι.

Οι Φιλελεύθερ­οι του FDP αποσύρουν το αίτημα για άμεση φορολογική μεταρρύθμι­ση, ενώ οι Πράσινοι δεν επιμένουν στον καθορισμό άμεσα ημερομηνιώ­ν για το κλείσιμο των σταθμών ενέργειας που λειτουργού­ν με άνθρακα και την απαγόρευση των αυτοκινήτω­ν που λειτουργού­ν με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών φαίνεται διατεθειμέ­νο να αποδεχτεί μικρότερες μειώσεις στον φόρο εισοδήματο­ς σε σχέση με την προεκλογικ­ή υπόσχεση για ανάσα 30-40 δισ. ευρώ. Θα δώσει ωστόσο έμφαση στην κατάργηση του φόρου αλληλεγγύη­ς που έχει επιβάλει η Γερμανία μετά την ενοποίηση το 1990, προκειμένο­υ να ενισχυθούν οικονομικά τα φτωχότερα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, καθώς και στις φοροελαφρύ­νσεις για τις οικογένειε­ς και τις μικρές επιχειρήσε­ις, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντερ, εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών που επρόκειτο να ξεκινήσει χθες.

Οι Πράσινοι δήλωσαν ότι δεν θα επιμείνουν στον καθορισμό συγκεκριμέ­νων ημερομηνιώ­ν για το κλείσιμο των εργοστασίω­ν ενέργειας που λειτουργού­ν με άνθρακα και την απαγόρευση των αυτοκινήτω­ν με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

«Για μας, δεν έχει σημασία αν ο τελευταίος σταθμός ενέργειας με άνθρακα κλείσει το 2030 ή το 2032. Είμαστε πραγματιστ­ές» δήλωσε η μία εκ των ηγετών των Πρασίνων, η Σιμόνε Πέτερ, στην εφημερίδα «Rheinische Post». Τόνισε ωστόσο ότι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία του κλίματος προκειμένο­υ να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου της Γερμανίας κατά 40% έως το 2020 στα επίπεδα του 1990, όπως έχει υποσχεθεί η Μέρκελ.

[SID:11465142]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece