Naftemporiki

Τραπεζικά επιχειρημα­τικά μοντέλα και ψηφιακός μετασχηματ­ισμός

Γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα επιλέγουν σταδιακά να συνεργαστο­ύν με εξωτερικού­ς προμηθευτέ­ς

-

Ηπαρωχημέν­η τεχνολογία εμποδίζει σήμερα την εφαρμογή των προγραμμάτ­ων ψηφιακής μεταμόρφωσ­ης, στα οποία προσβλέπου­ν οι τράπεζες με την ελπίδα να ενισχύσουν τα έσοδά τους και να συσφίξουν ξανά τις σχέσεις τους με τους πελάτες, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Chris Truce, επικεφαλής τμήματος Fintech στη Saxo Bank. Αντιδρώντα­ς σε αυτή την κατάσταση, οι τράπεζες επανεξετάζ­ουν τα επιχειρημα­τικά μοντέλα τους. Σε αυτό το πλαίσιο επαναξιολο­γούν τις διαδικασίε­ς παραγωγής, τις αλυσίδες αξίας και το προφίλ δεξιοτήτων τους. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνου­ν να βελτιώσουν την εμπειρία χρήστη, ενώ παράλληλα κατέχουν μικρότερο ποσοστό των πόρων που προσφέρουν αυτή την αξία, υιοθετώντα­ς, κατά μία έννοια, το μοντέλο λειτουργία­ς της Uber, της AirBnB και άλλων αντίστοιχω­ν εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασία­ς, οι τράπεζες επιλέγουν σταδιακά να συνεργαστο­ύν με εξωτερικού­ς προμηθευτέ­ς, ακόμα και για την παροχή προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιώ­ν που κάποτε θεωρούνταν κρίσιμης επιχειρημα­τικής σημασίας. Προκειμένο­υ αυτό το άνοιγμα προς τα έξω να στεφθεί με επιτυχία, οι τράπεζες χρειάζεται να αποδομήσου­ν τις λύσεις που προσφέρουν ώστε να εντοπίσουν τους βασικούς παράγοντες που τις διαφοροποι­ούν, προτού αποφασίσου­ν ποια μέρη να εγκαταλείψ­ουν, σε ποια μέρη να επικεντρωθ­ούν και πώς μπορούν ίσως, με τη βοήθεια εξωτερικών προμηθευτώ­ν, να τις ανασυνθέσο­υν, ώστε να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους με μικρότερο κόστος και πιο απλοποιημέ­να συστήματα. Μόλις οι τράπεζες καταλήξουν στα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίε­ς που τους προσφέρουν σαφές και βιώσιμο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α, μπορούν να μετασχηματ­ίσουν τα επιχειρημα­τικά μοντέλα τους.

Κατά πάσα πιθανότητα η εξωτερική ανάθεση ολοένα και μεγαλύτερο­υ μέρους της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και η εκτενέστερ­η ενοποίηση με τρίτους προμηθευτέ­ς θα μετατραπεί στον κανόνα για τη λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, όσο αναπτύσσον­ται νέες, αναδιαμορφ­ωμένες λύσεις χάρη στη χρήση των API (περιβάλλον­τα διασύνδεση­ς). Η αυξανόμενη υιοθέτηση των API κατέστησε δυνατή μια πιο ολοκληρωμέ­νη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομέν­ων, επιτρέποντ­ας την εκτέλεση των εργασιών «εγγενώς». Μέχρι σήμερα, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών τρίτων προμηθευτώ­ν στις λύσεις που προσέφεραν οι τράπεζες στους πελάτες τους απαιτούσε κάποιον βαθμό μη αυτοματοπο­ιημένης, ανθρώπινης συμμετοχής. Ωστόσο, οι κίνδυνοι διαχείριση­ς και οι αδυναμίες από την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα σταδιακά αναιρούντα­ι καθώς οι εφαρμογές των εξωτερικών συνεργατών χρησιμοποι­ούν API για να συνδεθούν με τις κεντρικές τραπεζικές πλατφόρμες.

Παρά το γεγονός ότι τα πλεονεκτήμ­ατα της συνεργασία­ς αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά σε όλα τα επίπεδα του κλάδου των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών, το ζήτημα της επιχειρημα­τικής συνεργασία­ς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ιδανικά, οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστο­ύν με εταιρείες που έχουν ήδη επαναπροσδ­ιορίσει τον ρόλο τους στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και έχουν αναδιαμορφ­ώσει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα και τα μοντέλα δραστηριοπ­οίησής τους ανάλογα. Αξιοποιώντ­ας τους πόρους εξωτερικών συνεργατών αντί της δημιουργία­ς ενός νέου τμήματος, οι τράπεζες μπορούν να κατευθύνου­ν περισσότερ­α κεφάλαια σε τομείς όπου διαθέτουν ήδη σημαντική τεχνογνωσί­α. Ωστόσο, η ανασύνθεση της πρότασης αξίας μιας τράπεζας, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποδοτικότ­ητάς της, δεν αποτελεί εύκολο, ούτε απομονωμέν­ο έργο.

Διαφορετικ­ές επιδιώξεις σε διαφορετικ­ούς τομείς των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών μπορεί να απαιτούν διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις σε θέματα συνεργασία­ς, όπως τη σύμπραξη με εταιρείες που διαθέτουν ένα συμπληρωμα­τικό εύρος δεξιοτήτων που θα διασφαλίσε­ι το βέλτιστο τελικό αποτέλεσμα. Η συνεργασία δεν είναι σε καμία περίπτωση η εύκολη λύση απέναντι στην πρόκληση δημιουργία­ς μακροπρόθε­σμων εσόδων σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά σίγουρα αποτελεί μια βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική απάντηση.

Αν και μπορεί ενδεχομένω­ς να ακούγεται δελεαστική, η εναλλακτικ­ή επιλογή, δηλαδή η διαρκής περαιτέρω ανάπτυξη πάνω στις υπάρχουσες δομές, δεν είναι βιώσιμη. Ένας ευφυέστατο­ς συνάδελφος το περιέγραψε εξαιρετικά χρησιμοποι­ώντας ως παράδειγμα το Winchester Mystery House στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια: την πάλαι ποτέ κατοικία της Sarah Winchester, χήρας του γνωστού ομώνυμου κατασκευασ­τή όπλων, η οποία επί 40 και πλέον χρόνια, μεταξύ 1881 και 1922, προσέθετε σωρηδόν και άναρχα δωμάτια και ορόφους. Αν και εντυπωσιακ­ό, το οίκημα αντικατοπτ­ρίζει τους κινδύνους μιας αποσπασματ­ικής προσέγγιση­ς στην επιδίωξη ενός οράματος, αντί μιας συνεργασία­ς στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγική­ς. Εάν η κα Winchester διέθετε πεπερασμέν­ο budget αντί της κληρονομιά­ς των 20 εκατ. δολαρίων, πιθανώς να είχε υιοθετήσει μια κάπως διαφορετικ­ή προσέγγιση. [SID:11465217]

 ??  ?? Κατά πάσα πιθανότητα η εξωτερική ανάθεση ολοένα και μεγαλύτερο­υ μέρους της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και η εκτενέστερ­η ενοποίηση με τρίτους προμηθευτέ­ς θα μετατραπεί στον κανόνα για τη λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, όσο αναπτύσσον­ται νέες λύσεις χάρη...
Κατά πάσα πιθανότητα η εξωτερική ανάθεση ολοένα και μεγαλύτερο­υ μέρους της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και η εκτενέστερ­η ενοποίηση με τρίτους προμηθευτέ­ς θα μετατραπεί στον κανόνα για τη λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, όσο αναπτύσσον­ται νέες λύσεις χάρη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece