Naftemporiki

Η Ιστορία μας αλλιώς με stand - up comedy

Ο σατιρικός ηθοποιός και συγγραφέας Σίλας Σεραφείμ μιλά στη «Ν» για το παρελθόν και το μέλλον

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

αυτό γίνεται. Είμαστε υπό επιτροπεία, για να κάνουμε τα αυτονόητα. Η Ιστορία, λοιπόν, που γράφεται ακόμα, δυστυχώς, είναι μύθος. Ο μύθος του Σίσυφου. Ή ταινία, αν προτιμάτε, και συγκεκριμέ­να η “Μέρα της Μαρμότας”».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερε­ς δυσκολίες στην τέχνη της stand - up comedy; «Εν αρχή είναι το γέλιο. Stand - up comedy χωρίς γέλιο είναι βάφτιση χωρίς παιδικές φωνές. Αυτό είναι το δυσκολότερ­ο. Τώρα, αν ρωτάτε τεχνικές δυσκολίες του συγκεκριμέ­νου θεατρικού μονόλογου, ας πούμε πως είναι ο ρυθμός και η αντοχή να τον κρατήσεις 60, 75, 90 λεπτά χωρίς κοιλιά. Οι σωστές λέξεις με τις σωστές παύσεις, ώστε να δώσουν όλο το νόημα, να υπονοήσουν όλο το υπονοούμεν­ο. Είναι να έχεις κάτι να πεις και να πετύχει κι η συνομωσία με το κοινό, που πρέπει να το κάνεις κοινωνό της σκέψης σου. Στην περίπτωση που δεν το διευκρινίσ­αμε, οι σταντάπ κωμικοί, ως επί το πλείστον, έχουν στόχο τα αυτιά σου κι όχι τα μάτια σου, μιας και τα μέσα που έχουν είναι ένα μικρόφωνο κι ένα φως. Σκηνικά, κοστούμια και φαντασμαγο­ρίες δεν αφορούν εμάς».

Τι σας στενοχωρεί;

«Βασικά, η χώρα μου. Με στενοχωρεί, γιατί ενώ, αντικειμεν­ικά, θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη κατάσταση, δεν είναι. Δεν είχε πόλεμο, δεν είχε φυσικές καταστροφέ­ς, είναι στην Ευρώπη, έχει καλό κλίμα, έχει Ιστορία κι έχει και Έλληνες. Αυτό το τελευταίο αποτελεί πρόβλημα. Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει “Η Ελλάς θέλει να ζήσει και θα ζήσει”, και είμαι σίγουρος πως εννοούσε “παρά τις προσπάθειε­ς που κάνουν οι Έλληνες να πεθάνει”».

Μια ευχή σας για το μέλλον;

«Το σύνθημα “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμ­ε”, από τότε έλεγα ότι ήταν ένα εξαιρετικό σύνθημα, αλλά κακόπεσε. Είναι σαν να γράφεις ένα εξαιρετικό αστείο και να το δίνεις σε έναν κακό ηθοποιό, που δεν θα το αξιοποιήσε­ι. Αν, για παράδειγμα, το έλεγε, αντί για τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου, ο πατέρας του, θα ήταν meme που θα έμενε στην παγκόσμια Ιστορία. Αυτή είναι η ευχή μου για το μέλλον. Εύχομαι να αλλάξουμε. Εμείς. Άμα γίνει αυτό, θα αρχίζουν να αλλάζουν και τα υπόλοιπα». [SID:11464976]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece