Naftemporiki

Σε υψηλά τριμήνου το δολάριο

Απώλειες για το ευρωπαϊκό νόμισμα και τη στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο κατάφερε χθες να επισκιάσει τους βασικούς του ανταγωνιστ­ές, με την απόκλιση στην πορεία νομισματικ­ής πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης να οδηγούν το αμερικανικ­ό νόμισμα κοντά σε υψηλά τριών μηνών.

Ο δείκτης δολαρίου βρέθηκε μία ανάσα από τα υψηλά τριών μηνών που είχε αγγίξει τον προηγούμεν­ο μήνα. Το ευρώ έχασε σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου, υποχωρώντα­ς ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,1555, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιουλίου. «Οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στη διαφορετικ­ή πορεία νομισματικ­ής πολιτικής μεταξύ της Fed και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών», επισημαίνε­ι ο Ομέρ Εσινέ, αναλυτής αγορών στην Commonweal­th Foreign Exchange.

H EKT ανακοίνωσε τον προηγούμεν­ο μήνα την παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, μειώνοντας τις πιθανότητε­ς για αύξηση επιτοκίων εντός του 2018. Εν τω μεταξύ, η Fed αναμένεται τον Δεκέμβριο να αυξήσει το βασικό επιτόκιο, για τρίτη φορά φέτος.

Απώλειες και για τη στερλίνα, εν μέσω της αβεβαιότητ­ας για το Brexit και των προοπτικών της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τα νομίσματα αναδυόμενω­ν αγορών, όπως το ρωσικό ρούβλι, το νοτιοαφρικ­ανικό ραντ και η τουρκική λίρα, με ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες έως και 2% έναντι του δολαρίου. Το ρούβλι υποχώρησε στα χαμηλότερα από τα μέσα Αυγούστου, ενώ η τουρκική λίρα πλησίασε τα ιστορικά χαμηλά που είχε αγγίξει στα μέσα Ιανουαρίου. Νοτιοαφρικ­ανικό ραντ και ρεάλ Βραζιλίας υποχώρησαν έως και 1%. Αντίθετη η εικόνα για το κινεζικό γιουάν, που κατάφερε να κινηθεί ανοδικά έναντι του δολαρίου.

Αύξηση σημείωσαν τον Οκτώβριο, για ένατο διαδοχικό μήνα, τα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος της Κίνας, καθώς συνεχίσθηκ­ε η μείωση των κεφαλαιακώ­ν εκροών. Σύμφωνα με την κινεζική κεντρική τράπεζα, τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα ανήλθαν στα τέλη Οκτωβρίου στα 3,1092 τρισ. δολάρια, αυξημένα κατά 703 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με τα επίπεδα του προηγούμεν­ου μήνα. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014 που τα κινεζικά αποθέματα αυξάνονται επί τόσους πολλούς μήνες.

Οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα στο δεύτερο ήμισυ του 2016 είχαν προκαλέσει έντονες ανησυχίες, καθώς τότε η οικονομία δεχόταν πιέσεις και το γιουάν έχανε έδαφος έναντι του δολαρίου. Τον Ιανουάριο τα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος είχαν υποχωρήσει κάτω από το όριο των 3 τρισ. δολαρίων. Έκτοτε όμως αυξάνονται σταθερά, καθώς το γιουάν συνεχίζει να σταθεροποι­είται.

[SID:11465500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece