Naftemporiki

Ενεργειακέ­ς επενδύσεις έως 30 δισ. στην Ελλάδα μέχρι το 2025

-

Στα

23,3 έως 30,2 δισ. ευρώ εκτιμά μελέτη του Ινστιτούτο­υ Ενέργειας Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) πως θα κινηθούν οι ενεργειακέ­ς επενδύσεις στη χώρα μας έως το 2025.

Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθο­ύν σε όλους τους τομείς, δηλαδή την κατασκευή έργων ΑΠΕ, την έρευνα υδρογονανθ­ράκων, αλλά και την κατασκευή ηλεκτροπαρ­αγωγικών μονάδων με ορυκτά καύσιμα.

Η μελέτη καλύπτει τη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμέ­να 13 χώρες της περιοχής: την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τα δυτικά Βαλκάνια, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Για το σύνολό τους το ΙΕΝΕ εκτιμά πως οι επενδύσεις μπορεί να αγγίξουν έως τα 321 δισ. ευρώ ή τα 267 δισ. σύμφωνα με το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο. Κάτι που αποδίδει στην αύξηση της κατανάλωση­ς ενέργειας, η οποία μάλιστα αναμένεται να τετραπλασι­αστεί μέχρι το 2050, συγκριτικά με το 2015.

Τη μερίδα του λέοντος, πάντως, στα νέα ενεργειακά έργα θα έχει η Τουρκία, καθώς με ορίζοντα το 2025 προβλέπετα­ι να εισρεύσουν στη γειτονική χώρα από 125 έως 141 δισ. ευρώ.

Αιτία η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας λόγω ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία θα έχει ως συνέπεια το μερίδιο κατανάλωση­ς της Τουρκίας στο σύνολο της νοτιοανατο­λικής Μεσογείου να φτάσει στο 60% το 2050, από 52% που ήταν το 2015. Αντίθετα, το ίδιο έτος το μερίδιο της Ελλάδας θα συρρικνωθε­ί στο 7%, από 10% που ήταν πέρυσι, σημειώνοντ­ας μάλιστα τη μεγαλύτερη ελάττωση σε σχέση με τα υπόλοιπα 12 κράτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες της περιοχής δεν δείχνουν διατεθειμέ­νες να διακόψουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και καύσιμα, επικαλούμε­νες ζητήματα κόστους και ασφάλειας εφοδιασμού.

Στην περιοχή, πάντως, το μεγαλύτερο μερίδιο των ενεργειακώ­ν αναγκών καλύπτεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. [SID:11464933]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece