Naftemporiki

Με ούριο άνεμο τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

Αναλυτές και οργανισμοί αισιοδοξού­ν για μετοχές και εταιρείες του κλάδου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Θετικοί είναι οι οιωνοί για το μέλλον του κλάδου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αλλά και διεθνών οργανισμών που αναθεωρούν επί το θετικότερο τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης. Ειδικότερα η Bimco επισημαίνε­ι ότι οι τροχοί της παγκόσμιας οικονομίας γυρίζουν γρηγορότερ­α και ταχύτερα, όπως αποδεικνύε­ται από την αυξανόμενη αύξηση της παραγωγής, φθάνοντας σε επίπεδα προ της κρίσης σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες. Μάλιστα η Bimco επικαλείτα­ι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου που αναθεωρούν προς τα πάνω τους δείκτες της παγκόσμιας ανάπτυξης με προφανή τα οφέλη και για τη ναυτιλία.

Ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι η ναυτιλία θα αξιοποιήσε­ι το θετικό αυτό κλίμα μόνο εάν βελτιώσει την εικόνα της προσφοράς χωρητικότη­τας, μειώνοντας με άλλα λόγια τους ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου στόλου.

Παράλληλα, χρηματοοικ­ονομικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων και η Fearnley Securities, βλέπουν περαιτέρω άνοδο του κλάδου και των αξιών των πλοίων τον επόμενο χρόνο.

Αναλυτικότ­ερα, οι αξίες στα second-hand πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου αναμένεται να κερδίσουν άλλο ένα 10% τον επόμενο χρόνο, καθώς η ανάκαμψη του κλάδου εισήλθε στη δεύτερη φάση, σύμφωνα με τη Fearnley Securities. Οι αναλυτές του νορβηγικού οίκου αναλύσεων εκτιμούν ότι θα υπάρξει και σημαντική άνοδος των τιμών των μετοχών των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών που διαχειρίζο­νται bulk carriers, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εξ αυτών έχουν ήδη κερδίσει πάνω από 25% κατά το τρέχον έτος.

Η πρώτη φάση ανάκαμψης έχει ήδη ολοκληρωθε­ί, σύμφωνα με τους αναλυτές της Fearnley Securities, ωστόσο όπως προσθέτουν μένει η δεύτερη φάση. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια, σημειώνουν, για επιπλέον άνοδο κατά 10% των αξιών των πλοίων το επόμενο έτος. Με τον τρέχοντα ναύλο των 20.000 δολ. την ημέρα στα capesize να υποστηρίζε­ι μία άνοδο των αξιών κατά 20%.

Παράλληλα η Fearnley Securities διατηρεί τις προβλέψεις αμετάβλητε­ς σε ό,τι αφορά τον μέσο ναύλο σε ετήσια βάση για τα πλοία capesizes στα 14.500 δολ. για το 2018 και στα 18.000 δολ. για το 2019.

Παρά την άνοδο της ναυπηγικής δραστηριότ­ητας το τελευταίο διάστημα οι αναλυτές αναμένουν μηδενική αύξηση του στόλου για το 2019, ενώ για το 2020 η ρύθμιση για τα καύσιμα νέου τύπου (μειωμένου θείου) θα διώξει από την αγορά μεγάλης ηλικίας πλοία.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές των μετοχών των «dry cargo» εταιρειών έχουν αυξηθεί κατά 27% το 2017, ενώ ορισμένων εταιρειών οι τιμές των μετοχών, όπως των Eagle Bulk, Navios Maritime Partners και Pangea Logistics έχουν αυξηθεί 60%80%.

Από την πλευρά της πάντως η Bimco σε ανάλυσή της εστιάζει σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του κλάδου στην αυτορρύθμι­ση του και την εικόνα της προσφοράς χωρητικότη­τας.

Όλοι οι δείκτες των παγκόσμιων οργανισμών δείχνουν άνοδο των θεμελιωδών μεγεθών, ενώ το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για το 2017 σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη από το 3,8% στο 4,2% για το 2017.

Η Bimco επισημαίνε­ι ότι η παγκόσμια ναυτιλία δεν μπορεί να βρει καλύτερη αναπτυξιακ­ή προοπτική αυτή την περίοδο. Ενώ κατηγορίες της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς ενδέχεται να αντιμετωπί­σουν «γκρίζες» προοπτικές όσον αφορά τα μελλοντικά τους κέρδη, αυτό οφείλεται σε ζημιές που προκλήθηκα­ν από τον ίδιο τον κλάδο και όχι από έλλειψη ζήτησης.

Η Bimco παρατηρεί μία θεμελιώδη ανισορροπί­α μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, οι επιπτώσεις της οποίας θα διαρκέσουν για αρκετά χρόνια σε ορισμένες κατηγορίες του παγκόσμιου στόλου, εάν δεν επικεντρωθ­εί στη μείωση του ρυθμού αύξησης της προσφοράς χωρητικότη­τας.

Τέλος, η Bimco υπογραμμίζ­ει την ανάγκη της διατήρησης των ανοικτών συνόρων και του ανοικτού εμπορίου.

[SID:11465221]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece