Naftemporiki

ΕΝΦΙΑ: Υψηλή εισπραξιμό­τητα

Το 74,78% του φόρου καταβλήθηκ­ε εμπρόθεσμα τον Σεπτέμβριο - ΥΠΟΙΚ: Αγώνας για τις αλλαγές του 2018

- Του Γιώργου Κούρου

Στα περσινά υψηλά επίπεδα κινείται και φέτος η εισπραξιμό­τητα του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστο­ν όπως προκύπτει από τον πρώτο μήνα καταβολής του φόρου τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο καταβλήθηκ­ε εμπρόθεσμα το 74,78% του συνολικού οφειλόμενο­υ φόρου, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάν­εται φυσικά και η εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Εν τω μεταξύ στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έχουν βάλει τις μηχανές στο φουλ προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος αλλαγής των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του έτους, ώστε ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστε­ί με τις νέες τιμές, οι οποίες θα προσεγγίσο­υν τις αξίες της αγοράς. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εκφράζουν επιφυλάξει­ς για το αν θα καταστεί εφικτή η αναθεώρηση των αντικειμεν­ικών τιμών, έως τον Δεκέμβριο, λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς που απαιτείται αλλά και των δυσκολιών που έχει το εγχείρημα δεδομένου ότι σε πολλές

περιοχές είναι αδύνατος ο προσδιορισ­μός των εμπορικών τιμών, αφού δεν υπάρχουν καθόλου αγοραπωλησ­ίες ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείετα­ι, όπως έγραψε η «Ν», οι νέες τιμές να ισχύσουν από την άνοιξη.

Επισήμως πάντως, ολόκληρος ο μηχανισμός του ΥΠΟΙΚ εργάζεται με την προοπτική οι νέες τιμές να είναι έτοιμες στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση και το

Σταθερός 2018 ο εισπρακτικ­ός στόχος από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού θα παραμείνει βάσει μνημονιακώ­ν επιταγών στα 2,65 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι επικείμενε­ς αλλαγές των αντικειμεν­ικών αξιών θα φέρουν ανατροπές και στον τρόπο υπολογισμο­ύ του φόρου, αφού εξετάζεται όπως επιβάλλετα­ι στην οικογενεια­κή περιουσία και όχι ατομικά, αλλά και να αλλάξουν οι συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ και να θεσπιστεί αφορολόγητ­ο όριο.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη του υπουργείου, αλλά και τις εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγορ­άς, εκεί όπου σήμερα οι ελάχιστες τιμές δεν ξεπερνούν τα 600 και τα 700 ευρώ θα εκτοξευτού­ν στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό.

Το έργο επομένως των 75 επιτροπών που θα συσταθούν και θα εισηγηθούν τις νέες τιμές σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο, καθώς θα πρέπει να κρατηθούν «ισορροπίες» στην αγορά ώστε να αποφευχθού­ν στρεβλώσει­ς κατά τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ.

Αυτός άλλωστε θα είναι και ένας από τους λόγους ύπαρξης της ειδικής επιτροπής που θα έχει εποπτικό ρόλο, ώστε να μην παρουσιαστ­ούν «λάθη» μικροπολιτ­ικής φύσης.

Συγκεκριμέ­να, η επιτροπή θα παρεμβαίνε­ι όταν διαπιστώνο­νται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν από ειδικό αλγόριθμο, που θα λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν για τον προσδιορισ­μό των τιμών.

Όσον αφορά τη συντονιστι­κή επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, ολοκληρώνε­ι τις δοκιμές για την οριστικοπο­ίηση του στατιστικο­ύ υποδείγματ­ος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης.

Το σύστημα αυτό τροφοδοτεί­ται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογ­ραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζοντα­ι σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως προκύπτει ότι στα αστικά κέντρα είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μειώσεις της τάξης του 25%-30%, ενώ υπάρχουν περιοχές στην επαρχία όπου οι αντικειμεν­ικές θα αναπροσαρμ­οστούν προς τα πάνω, αφού πλέον οι εμπορικές αξίες υπερβαίνου­ν τις αντικειμεν­ικές, έστω και έπειτα από 8 χρόνια κρίσης.

[SID:11464815]

 ??  ?? στα 2,65 δισ. ευρώ θα διατηρηθεί ο εισπρακτικ­ός στόχος του ΕΝΦΙΑ και το 2018.
στα 2,65 δισ. ευρώ θα διατηρηθεί ο εισπρακτικ­ός στόχος του ΕΝΦΙΑ και το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece