Naftemporiki

Ερωτηματικ­ά για το μεταναστευ­τικό

Πιθανή σύγκρουση της κυβέρνησης με την Ε.Ε.

-

Ττου ο ενδεχόμενο συμμετοχής

ακροδεξιού με ναζιστικό παρελθόν Κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση δημιουργεί το αποτέλεσμα των προχθεσινώ­ν εκλογών στην Αυστρία.

Το αποτέλεσμα ανέδειξε νικητή το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται από τον περασμένο Μάιο ο 31χρονος υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προαλείφετ­αι να είναι ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, όμως, ο Κουρτς φημίζεται για υπερσυντηρ­ητικές θέσεις, οι οποίες πλησιάζουν αυτές του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές, συγκεντρών­οντας το 31,6%, χωρίς να έχουν ακόμη καταμετρηθ­εί οι επιστολικέ­ς ψήφοι. Οι σημερινοί του κυβερνητικ­οί εταίροι, το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα του Κρίστιαν Κερν, συγκέντρωσ­αν το 26,9% καταλαμβάν­οντας τη δεύτερη θέση, με οριακή διαφορά από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας το οποίο πήρε 26%, κοντά στο ρεκόρ του 1999, που ήταν 26,9%.

Το συγκεκριμέ­νο κόμμα το οποίο ιδρύθηκε από πρώην ναζί και είχε μετάσχει ξανά σε κυβέρνηση συνεργασία­ς το 2000. Τότε όμως υπήρξε μεγάλη κατακραυγή με την Ε.Ε. να επιβάλει βραχυπρόθε­σμες κυρώσεις κατά της Αυστρίας, καθώς ο ηγέτης του Γεργκ Χάιντερ είχε επαινέσει την εργατική πολιτική του Χίτλερ, ο οποίος -ως γνωστόν- είχε γεννηθεί στην Αυστρία.

Από ιδεολογική­ς άποψης το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς έχει πολλά κοινά σημεία με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Και τα δύο είναι υπέρ μιας περιοριστι­κής μεταναστευ­τικής και προσφυγική­ς πολιτικής και υποστηρίζο­υν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να περιορίσου­ν τις εξουσίες τους και να δώσουν περισσότερ­ο χώρο στα κράτη-μέλη για τη λήψη εθνικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια και τα δύο κόμματα υιοθετούν μια εντελώς διαφορετικ­ή πολιτική απ’ αυτήν της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, γεγονός που ενδεχομένω­ς να φέρει τη νέα κυβέρνηση της Βιέννης σε σύγκρουση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Αυστρία, η οποία εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 1995, αναλαμβάνε­ι μάλιστα την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2018. [SID:11412158]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece