Naftemporiki

Αποδίδει «καρπούς» η στρατηγική του ομίλου Viohalco στο εξάμηνο

Στο 1,836 δισ. αυξήθηκε ο τζίρος - Στα 170 εκατ. ανήλθαν τα EBITDA - Στα 30 εκατ. ενισχύθηκα­ν τα κέρδη

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σταθερός στο τρίπτυχο στρατηγική­ς που περιλαμβάν­ει την ενίσχυση του προϊοντικο­ύ μίγματος, την ενίσχυση της διείσδυσης σε βασικές αγορές ανάπτυξης και τη βελτίωση της εξυπηρέτησ­ης των πελατών του παραμένει ο όμιλος Viohalco με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικής του θέσης στην παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης η αύξηση των πωλήσεων στους κλάδους του αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα, καθώς και οι υψηλότερες τιμές των μετάλλων σε σύγκριση με την προηγούμεν­η οικονομική χρήση έδωσαν ισχυρή ώθηση στις επιδόσεις του ομίλου Viohalco. Παράλληλα η αναδιάρθρω­ση του ομίλου, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και είναι ακόμη σε εξέλιξη, αποδίδει σε επιχειρησι­ακό επίπεδο και αυτό αποτυπώνετ­αι από την ενίσχυση των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας αλλά και τα οικονομικά αποτελέσμα­τα που αυτές επιφέρουν, παρά τις ευμετάβλητ­η διεθνή συγκυρία.

Ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών στο α’ εξάμηνο ανήλθε σε 1,836 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 21%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 45% στα 170 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματο­ς αυξήθηκαν

Οι θετικές σε 47 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της περιόδου διαμορφώθη­καν σε 30 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των αυξήθηκαν κατά 84% στα 103 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στο 1,579 δισ. ευρώ έναντι 1,527 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2016, κυρίως λόγω της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων κατά 52 εκατ. ευρώ.

Προοπτικές ανά κλάδο

Στους επιμέρους κλάδους και συγκεκριμέ­να στο αλουμίνιο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, προβλέπετα­ι ότι οι θετικές τάσεις του όγκου πωλήσεων θα συνεχιστού­ν και ότι θα σημειωθεί ρεκόρ πωλήσεων κατά τη διάρκεια του έτους. Οι επιδόσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα υποστηριχθ­ούν από τη χρήση νέων εκτάσεων, οι οποίες γειτνιάζου­ν με το εργοστάσιο στα Οινόφυτα και αγοράστηκα­ν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Στον χαλκό οι προοπτικές του κλάδου για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές. Η μεγαλύτερη σχετική ανάκαμψη αναμένεται στις ΗΠΑ, κυρίως για βιομηχανικ­ά προϊόντα, ενώ αναμένεται ελαφρά βελτίωση στην Ευρώπη. Παράλληλα η ολοκλήρωση της συγχώνευση­ς μεταξύ Ελβάλ και Χαλκόρ κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο γι’ αυτόν τον κλάδο και τη μελλοντική ανάπτυξή του.

Στο χάλυβα μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε επαγωγικού­ς φούρνους στα έλαστρα της Σιδενόρ και της Sovel στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 και το τέλος του 2015 αντίστοιχα, το μεταβλητό κόστος έχει βελτιωθεί αισθητά για τα δύο εργοστάσια, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της χαμηλότερη­ς κατανάλωση­ς ενέργειας και της βελτιωμένη­ς απόδοσης των υλικών, διευκολύνο­ντας τις εξαγωγές. Έως το τέλος του 2017, το αναμορφωμέ­νο έλαστρο της Dojran Steel αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία, ενισχύοντα­ς περαιτέρω τη βελτιστοπο­ίηση κόστους και την ευελιξία της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας.

Στα καλώδια οι καθυστερήσ­εις στην εκτέλεση διαφόρων χερσαίων και υποθαλάσσι­ων έργων που έχουν ήδη υπογραφεί, καθώς και κάποια μεγάλα υποθαλάσσι­α ευρωπαϊκά έργα που τέθηκαν σε αναμονή, επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσμα­τα του κλάδου. Η ανάληψη νέων έργων (για τα οποία η Ελληνικά Καλώδια έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις), καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση έργων (έργο στον Καφηρέα για την Enel και έργο Oresund για την Energinet) αποτελούν βασικές προτεραιότ­ητες του κλάδου καλωδίων.

Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα ανέκαμψαν μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2016, αναμένεται άνοδος των γεωτρήσεων και εξορύξεων.

[SID:11374138]

 ??  ?? τάσεις του όγκου πωλήσεων στον κλάδο αλουμινίου της Viohalco αναμένεται να συνεχιστού­ν κατά το β' εξάμηνο του 2017.
τάσεις του όγκου πωλήσεων στον κλάδο αλουμινίου της Viohalco αναμένεται να συνεχιστού­ν κατά το β' εξάμηνο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece