Naftemporiki

Χωρίς περιθώρια για λάθη...

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ηχηρή παρέμβαση στις εξελίξεις που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχείρησε ο ETNO (European Telecommun­ications Network Operators’ Associatio­n - ένωση ευρωπαϊκών τηλεπικοιν­ωνιακών δικτύων) εν όψει και της άτυπης συνόδου κορυφής που πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα με θέμα ακριβώς την ψηφιακή πολιτική.

Βασιζόμενο­ς σε εκτενή έρευνα της Accenture, επεσήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ψηφιακό σταυροδρόμ­ι, με τις τηλεπικοιν­ωνίες να δύνανται να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρώπη χάνει κάθε μέρα 100 εκατ. ευρώ κέρδη (προ φόρων και τόκων) σε τεχνολογίε­ς ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχει υποβαθμιστ­εί η αντίστοιχη βιομηχανία έναντι αυτής άλλων κρατών.

Ωστόσο, όπως επίσης επισημαίνε­ι ο ΕΤΝΟ, αν η βιομηχανία και οι ρυθμιστικέ­ς αρχές αγκαλιάσου­ν τον μετασχηματ­ισμό, η Ε.Ε. μπορεί να κερδίσει έως και 4 δισ. ευρώ ημερησίως.

Η αλλαγή πολιτικής έχει καθυστερήσ­ει, υποστηρίζε­ι ο ΕΤΝΟ, στον οποίο συμμετέχου­ν οι μεγαλύτερε­ς τηλεπικοιν­ωνιακές εταιρείες, προβάλλοντ­ας ως εμπόδια τον κατακερματ­ισμό της αγοράς και το κανονιστικ­ό πλαίσιο. Οι συμμετέχον­τες στην έρευνα (στελέχη του τηλεπικοιν­ωνιακού κλάδου) προειδοποι­ούν ότι οι σε συζήτηση νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες στο πλαίσιο της Ε.Ε., όπως είναι ο Κώδικας Ηλεκτρονικ­ών Επικοινωνι­ών και ο κανονισμός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα του ηλεκτρονικ­ού χρήματος, κινδυνεύου­ν να οδηγήσουν σε αποτυχία το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης.

Γεγονός είναι ότι η Ε.Ε. δεν έχει κανένα περιθώριο να κάνει λάθη στον κρίσιμο τομέα του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της με δεδομένο τον ανταγωνισμ­ό που έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και το γεγονός ότι μεγάλοι κολοσσοί που έχουν την έδρα τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν καταλάβει σημαντική θέση στην Ευρώπη. Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μια και πάλι μονοπωλιακ­ή αγορά. Χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και επενδύσεις να γίνουν, αλλά και να διατηρηθεί η δυνατότητα όλων των παιχτών που έχουν ικανό επιχειρημα­τικό σχέδιο να δραστηριοπ­οιούνται, παρέχοντας στους καταναλωτέ­ς επιλογές. [SID:11374890]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece