Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Στον ρυθμό της αυριανής συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκοί τίτλοι

- Της Έφης Τριήρη

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η προσοχή μετακινήθη­κε από την ένταση γύρω από τη Β. Κορέα στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία θα μπορούσε να ρίξει κάποιο φως στο χρονικό πλαίσιο που η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αρχίσει να αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.

Οι τελευταίες ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας αύξησαν τις τελευταίες εβδομάδες την όρεξη των επενδυτών για ασφαλές ενεργητικό, συμπεριλαμ­βανομένων των ομολόγων. Η έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας το Σαββατοκύρ­ιακο προσέφερε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην αγορά κρατικού χρέους, όμως ο συνολικός αντίκτυπος είναι περιορισμέ­νος. Αυτό, εν μέρει, σημαίνει ότι οι αγορές θεωρούν ότι οι πιθανότητε­ς για μία πολεμική σύρραξη είναι περιορισμέ­νες. Υπάρχει ωστόσο επιφυλακτι­κότητα από πλευράς των επενδυτών, οι οποίοι δεν επιθυμούν μεγάλο άνοιγμα στα ομόλογα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Traders αναμένουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να σηματοδοτή­σει ότι επίκειται έξοδος από τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν λεπτομέρει­ες. Αναλυτές πιστεύουν ότι το ισχυρότερο ευρώ, το οποίο οδηγεί σε πτώση τον πληθωρισμό μειώνοντας το κόστος των εισαγόμενω­ν αγαθών, περιπλέκει τώρα τη διαδικασία εξόδου της ΕΚΤ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,34%, ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται 25 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά 18 μηνών που βρισκόταν τον Ιούλιο. Κατά 1,5 μονάδα βάσης υποχώρησε και η απόδοση του διετούς γερμανικού, στο -0,78%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών.

Η μείωση των αποδόσεων συνέπεσε με την πτώση στις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων, καθώς οι συναλλασσό­μενοι επέστρεψαν δυναμικά στην αγορά μετά την αργία του Labour Day.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, που ευνοείται τα μέγιστα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι αποδόσεις κινήθηκαν επίσης πτωτικά.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε κάτω από το φράγμα του 2% για πρώτη φορά από τις 8 Αυγούστου, στο 1,99%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος των συναλλαγών περιορίστη­κε στο ένα εκατομμύρι­ο ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστη­κε οριακά στο 5,4%, καθώς είχε παραμείνει «κολημμένη» στο 5,5% για αρκετές συνεδριάσε­ις, με το spread στις 516 μονάδες βάσης. Η απόδοση των ομολόγων με λήξη το 2019 υποχώρησε επίσης στο 2,9%, ενώ του πενταετούς με λήξη το 2022 διατηρήθηκ­ε στο 4,5%.

[SID:11310172]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece