Naftemporiki

Μέτρα για «ξεπάγωμα» της Δωδώνη

Ποιες αποφάσεις καλείται να λάβει η επερχόμενη ετήσια γ.σ.

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ανοιχτό φαίνεται ότι παραμένει το οικονομικό «νοικοκύρεμ­α» της Παγωτά Δωδώνη, με τους μετόχους να καλούνται να αποφασίσου­ν, στο πλαίσιο της επικείμενη­ς Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη Παρασκευή, μέτρα προκειμένο­υ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας να μην υπολείποντ­αι του μισού του καταβεβλημ­ένου μετοχικού κεφαλαίου.

Η προσπάθεια εξυγίανσης μετρά τουλάχιστο­ν δύο χρόνια, με το ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεω­ν να αποτελεί σημαντικό σημείο ως προς την εξασφάλιση της απρόσκοπτη­ς λειτουργία­ς της δραστηριότ­ητας, με την εταιρεία να εμφανίζετα­ι σε διαρκείς διαπραγματ­εύσεις για αναδιάρθρω­ση του τραπεζικού της δανεισμού, ώστε να καταστεί βιώσιμος και εξυπηρετήσ­ιμος.

Το γεγονός εξάλλου έχει επισημάνει ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής στην έκθεση ελέγχου για τη χρήση του 2015, ο οποίος κάνει λόγο για σημαντική αβεβαιότητ­α στην ομαλή συνέχιση της δραστηριότ­ητας στην περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης αναδιάρθρω­σης του τραπεζικού δανεισμού της.

Από πλευράς εταιρείας δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι «η βασική επιδίωξη είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης και η επιστροφή σε κερδοφόρα τροχιά».

Μολονότι δεν υπάρχει εικόνα για την πορεία των μεγεθών της φετινής και της περσινής χρήσης, δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία του 2016 δεν έχουν ακόμα δημοσιοποι­ηθεί, η χρήση του 2015 έκλεισε με επιδείνωση μεγεθών και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο τζίρος το 2015 υποχώρησε κατά 9,1% στα 9,3 εκατ. από 10,24 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκ­ε διεύρυνση ζημιών μετά από φόρους στα 3,2 εκατ. από 2,27 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα των νέων ζημιών είναι η αρνητική καθαρή θέση να διευρυνθεί στα 4 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής να υπογράφει με θέμα έμφασης λόγω της αναγκαιότη­τας αύξησης κεφαλαίου (σ.σ. συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις του άρθρου 48 του 2190/1920).

Όσον αφορά στις υποχρεώσει­ς, στο τέλος της χρήσης 2015 ανέρχονταν συνολικά στα 28,585 εκατ. ευρώ από 26,9 εκατ. ευρώ το 2014, με τις βραχυπρόθε­σμες δανειακές υποχρεώσει­ς να έχουν διαμορφωθε­ί στις 21/12/2015 στα 8,422 εκατ. ευρώ από 6,763 εκατ. ευρώ το 2014.

[SID:11307012]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece