Naftemporiki

Οι Έλληνες εφοπλιστές επιμένουν στις ναυπηγήσει­ς

Hellespont και Pantheon Tankers προχωρούν σε νέες παραγγελίε­ς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε νέες παραγγελίε­ς δεξαμενόπλ­οιων προχωρούν οι Έλληνες εφοπλιστές επιβεβαιών­οντας το ενδιαφέρον για τις ναυπηγήσει­ς, που καταγράφηκ­ε ήδη και στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Όπως έγινε γνωστό σε μία νέα παραγγελία τεσσάρων δεξαμενοπλ­οίων (product tankers), μεταφορική­ς ικανότητας 51.000 dwt το ένα, προχώρησε η Hellespont η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Παπαχριστί­δη. Η συμφωνία ναυπήγησης των πλοίων υπεγράφη με την Cosco Shipbuildi­ng σύμφωνα με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Allied Shipbrokin­g.

Επίσης στην υπογραφή επιστολής προθέσεων (LOI) για τη ναυπήγηση δεξαμενοπλ­οίων προχώρησε και η Pantheon Tankers του Χρήστου Αγγελάκη, σύμφωνα πάντα με ναυλομεσιτ­ικές πηγές.

Πρόκειται για δυο δεξαμενόπλ­οια μεταφορική­ς ικανότητας 50.000 dwt το ένα με option για τη ναυπήγηση άλλων δυο. Σύμφωνα με την Allied η τιμή ναυπήγησης είναι 33 εκατ. δολ. το κάθε πλοίο και η σχετική συμφωνία υπεγράφη με τα ναυπηγεία STX OFFSHORE της Νοτίου αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ ο στόλος των δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκε για την ίδια περίοδο κατά 3,6%.

Από τις αρχές του έτους εκτιμάται ότι έχουν παραδοθεί 36 δεξαμενόπλ­οια κατηγορίας VLCC, 41 suezmaxes και 23 aframaxes, ενώ σε περιορισμέ­νη έκταση έχουν ναυπηγηθεί panamaxes και μικρότερης κατηγορίας πλοία.

Σύμφωνα με την BIMCO, η συνεχής αύξηση του στόλου δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά σίγουρα αποτελεί πρόβλημα ο χαμηλός ρυθμός διάλυσης των δεξαμενόπλ­οιων.

Ωστόσο η BIMCO εξακολουθε­ί να πιστεύει ότι ο ρυθμός διάλυσης θα αυξηθεί τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες του 2017, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω και από τους χαμηλούς ναύλους που επικρατούν στην αγορά των δεξαμενόπλ­οιων.

[SID:11310124]

 ??  ?? παραγγελία 4 δεξαμενόπλ­οιων μεταφορική­ς ικανότητας 51.000 dwt το ένα προχώρησε η Hellespont, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Παπαχριστί­δη.
παραγγελία 4 δεξαμενόπλ­οιων μεταφορική­ς ικανότητας 51.000 dwt το ένα προχώρησε η Hellespont, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Παπαχριστί­δη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece