Naftemporiki

Χωρίς αποκλίσεις

Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων του Δημοσίου όσο και στην υλοποίηση προαπαιτού­μενων

-

Βάσει των πληροφοριώ­ν αυτών, κατά τη συνεδρίαση του EWG δεν καθορίστηκ­ε κάποιο συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα για τη διαδικασία διενέργεια­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς, αλλά συμφωνήθηκ­ε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψου­ν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή έναν μήνα μετά τις γερμανικές βουλευτικέ­ς εκλογές. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει, βεβαίως, η ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων έως τον Δεκέμβριο, αλλά πλέον ακόμα και οι συνήθως αισιόδοξοι παράγοντες των ευρωπαϊκών θεσμών θεωρούν ότι την Πρωτοχρονι­ά του 2018 δεν θα έχει ολοκληρωθε­ί η τρίτη αξιολόγηση. Μάλιστα στις εκτιμήσεις τους δεν συνυπολογί­ζουν καν την καθυστέρησ­η που μπορεί να προκαλέσει η σκληρή στάση του ΔΝΤ, ειδικά στο πεδίο των τραπεζών.

Εκτός διαδικασία­ς υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ε.Ε. (EFC) άναψαν το αναμενόμεν­ο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς, μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίο­υ σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER). Χθες, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη­ς συναντήθηκ­αν με τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Κατά τη συνάντηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτού­μενων μέτρων που καθυστερού­ν.

Ο Γάλλος επίτροπος προειδοποί­ησε τους Έλληνες συνομιλητέ­ς του ότι από εδώ και πέρα κάθε καθυστέρησ­η θέτει σε κίνδυνο τόσο τον χρόνο όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθε­ί το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο 2018.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, σύμφωνα με καλά ενημερωμέν­ες ελληνικές πηγές των Βρυξελλών, η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και η συζήτηση επικεντρώθ­ηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή έως τη λήξη του ελληνικού προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018. Ειδικότερα, αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμασ­τεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της τρίτης αξιολόγηση­ς και τα χρονοδιαγρ­άμματα που θα πρέπει να ακολουθηθο­ύν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν από το τέλος του 2017.

Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζ­αν ως σημαντικότ­ερα θέματα τον προϋπολογι­σμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ. Συνολικά τα προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από σήμερα ως τη λήξη του προγράμματ­ος τα προαπαιτού­μενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοπο­ιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του EWG και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθ­εί τα στοιχεία που αποδεικνύο­υν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικώ­ν προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσε­ι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένο­υ να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

Αντικείμεν­ο διαβουλεύσ­εων

Εξάλλου, ελληνικές πηγές διέψευσαν ότι στο EWG έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, ούτε στον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στον νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντ­ας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμεν­ο διαβουλεύσ­εων. Τέλος, οι ίδιες πηγές παραδέχθηκ­αν ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκει­α από την πλευρά των Ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

[SID:11309712]

 ??  ?? Στις 7 Ιουλίου ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας ανέφερε επί λέξει ότι: «Μία επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίο­υ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα...
Στις 7 Ιουλίου ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας ανέφερε επί λέξει ότι: «Μία επιπλέον εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίο­υ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece