Naftemporiki

Με το άγαλμα στον δρόμο...

-

Το «μέσα» τους και η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν. Μια η Τουρκία δεν μπορεί, μια η Λωζάννη την πονεί, μια η κυπριακή σημαία την ενοχλεί, μια το Αιγαίο μετακινεί. Σειρά έχουν τα αγάλματα, γιατί δεν κλείνουν τραύματα.

Πορεία διαμαρτυρί­ας στο λιμάνι της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, πραγματοπο­ίησαν μέλη του ιδρύματος Ερμπακάν, ζητώντας την απομάκρυνσ­η του αγάλματος του Διογένη. Ναι, του Διογένη του Κυνικού, αυτού του δαιμόνιου, πρώιμου αναρχικού.

Σε δημοσίευμα της «Hurriyet», τα μέλη του θρησκευτικ­ού ιδρύματος δηλώνουν πως δεν εναντιώνον­ται στις τέχνες, αλλά στο γεγονός ότι μέσω των αγαλμάτων «διαχέεται» η ελληνική ιδεολογία στην πόλη τους, γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου.

Το θέμα είναι μάλλον αστείο, αλλά το ρευστό και ασταθές περιβάλλον μάς αναγκάζει να γίνουμε κυνικοί, του Διογένη απόγονοι τραγικοί. Δοκιμάζουμ­ε, λοιπόν, τη μέθοδό του. Συνήθιζε να ζητεί ελεημοσύνη από τους ανδριάντες. Αποστόμωνε όποιους ρωτούσαν γιατί επιμένει, εφόσον δεν πρόκειται να λάβει το παραμικρό, με τη στερεότυπη φράση: «Μελετώ αποτυγχάνε­ιν».

Έτσι κι εμείς, εξασκούμασ­τε στην αποτυχία. «Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε/όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε/στήνουμε θέατρα και σκηνικά,/ όμως η μοίρα μας πάντα νικά/και τα σαρώνει και μας σαρώνει/και τους θε- ατρίνους και το θεατρώνη/υποβολέα και μουσικούς/στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς».

Εξασκούμασ­τε στην αποτυχία, μα η εκγύμναση δεν ωφελεί. Μένουμε αφελείς. Στήνουμε αγάλματα -από τους οίκους αξιολόγηση­ς και τον Ντράγκι μέχρι τον Μακρόν και όποιον άλλον έναν λόγο παρηγορητι­κό μας πετάξεικαι περιμένουμ­ε θαύματα.

Αναβάθμιση, αναβάπτιση, ανάταξη, άνθηση, ανάπτυξη. Ανάθεμα την ειρωνεία, που ενισχύεται απ’ τη χρήση της ομοιοκαταλ­ηξίας και παραπέμπει σε ελεγεία. Ή μήπως σε φαρσοκωμωδ­ία;

Τι είναι απλή επιθυμία, τι προϊόν υποκρισίας και τι εν τέλει αληθεία; Αχ, ξέχασα τα παιχνίδια με τη νεότερη ευρωπαϊκή Ιστορία σπάνε ταμεία στην ελληνική εστία. Κάπου μακριά ο Διογένης γελοιοποιε­ί κάθε εξουσία.

[SID:11277852]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece