Naftemporiki

Σημαντικά κέρδη για το ευρώ

Απώλειες του δολαρίου και έναντι γιεν - ελβετικού φράγκου

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Πτώση χθες για το δολάριο, με τους επενδυτές να τρομάζουν μπροστά στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανό τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, αλλά και την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει στα σχέδια ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο θα σήμαινε ρήξη με το Κογκρέσο και κίνδυνο ενός μπλακ άουτ της αμερικανικ­ής κυβέρνησης.

Η προειδοποί­ηση της Fitch για το ενδεχόμενο υποβάθμιση­ς της οικονομίας των ΗΠΑ στην περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη συμφωνία για αύξηση στο όριο του χρέους συνέβαλε στην ενίσχυση των πιέσεων γύρω από το αμερικανικ­ό νόμισμα και τη στροφή των επενδυτών προς τα ασφαλή καταφύγια του γιεν και του ελβετικού φράγκου.

Το ευρώ βρήκε στήριγμα στα θετικά στοιχεία για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη. Ο προκαταρκτ­ικός, σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότ­ητα στους τομείς μεταποίηση­ς και υπηρεσιών -που θεωρείται ενδεικτικό­ς για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης- σημείωσε οριακή άνοδο τον Αύγουστο, στις 55,8 μονάδες, από 55,7 του Ιουλίου και υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις αναλυτών του Reuters. Στον απόηχο των στοιχείων, το ευρώ επέστρεψε πάνω από το 1,18 έναντι του δολαρίου, ενώ άγγιξε νέα υψηλά δεκάμισι μηνών έναντι της στερλίνας, πάνω από τις 92 πένες.

Το δολάριο υποχωρούσε και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του στα 109 γιέν, ενώ κατέγραφε απώλειες και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Σημαντικές απώλειες για τη στερλίνα, που υποχώρησε κάτω από το 1,28 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, εν μέσω των εντεινόμεν­ων ανησυχιών λόγω Brexit.

Οι απειλές Τραμπ επηρέασαν και το πέσο, με το μεξικανικό νόμισμα να υφίσταται ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες πάνω από 1% έναντι του δολαρίου, ως αντίδρα- ση στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που απείλησε για τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, χαρακτηρίζ­οντας δυσοίωνες τις μελλοντικέ­ς της προοπτικές, καθώς ο πρώτος γύρος διαπραγματ­εύσεων έληξε χωρίς να υπάρξει πρόοδος στη γεφύρωση βασικών διαφορών. Το πέσο υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 17,80 έναντι του δολαρίου, αν και στη συνέχεια κατάφερε να ανακτήσει μικρό μέρος του χαμένου εδάφους. Από τις αρχές του έτους εμφανίζει σημαντικά κέρδη σχεδόν 15%, εν μέσω προσδοκιών ότι οι απειλές Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό δεν θα γίνουν πραγματικό­τητα. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέφερε στις πρόσφατες δηλώσεις του συγκεκριμέ­νο ζήτημα.

[SID:11277733]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece