Naftemporiki

Πότε επαγγελματ­ίες και αγρότες υπάγονται στον εξωδικαστι­κό

Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας και άρα πτωχευτική­ς ικανότητας

- Του Σταμάτη Ζησίμου

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, ( νόμος 4469/2017) είναι η ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας και συνεπώς πτωχευτική­ς ικανότητας». Αυτό υπογραμμίζ­ουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στα ερωτήματα κυρίως ελεύθερων επαγγελματ­ιών, που δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ίδια στελέχη, με βάση το άρθρο 2 του Ν. 4469/2017, ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, πέρα από τα νομικά πρόσωπα, αφορά και φυσικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση να συντρέχει στο πρόσωπό τους η εμπορική ιδιότητα και κατά συνέπεια και η πτωχευτική ικανότητα. Επομένως, κριτήριο για την υπαγωγή φυσικού προσώπου στη ρύθμιση του νόμου αποτελεί η πτωχευτική του ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και όχι η φύση των χρεών του, αν δηλαδή είναι εμπορικά ή αστικά, χωρίς να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε επαγγελματ­ικά δάνεια - αλληλόχρεο­υς λογαριασμο­ύς ή στεγαστικά - καταναλωτι­κά δάνεια.

Ποιοι εξαιρούντα­ι

Από τα πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα εξαιρούντα­ι μόνο τα φυσικά πρόσωπα χωρίς εμπορική ιδιότητα - ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που εμπίπτουν ρητά στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμέ­νων φυσικών προσώπων και ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες όπως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί.

Ως προς τους αγρότες, κτηνοτρόφο­υς κ.λπ., επειδή δεν εξαιρούντα­ι ρητά από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, όπως περιγράφετ­αι στην αιτιολογικ­ή έκθεση, θεωρείται ότι εντάσσοντα­ι στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ψη συνδυαστικ­ά τα δεδομένα των αρχείων της Τειρεσίας Α.Ε., τη σύμβαση αναδιάρθρω­σης οφειλών και την πολιτική χρηματοδότ­ησης που ακολουθεί το πιστωτικό ίδρυμα.

Πάντως στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν ακόμη και οι οφειλέτες που έχουν επιτύχει ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογί­ας Τραπεζών (ΚΔΤ), αλλά επιθυμούν μια ρύθμιση όλων των οφειλών τους στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, δεδομένου ότι η κοινοποίησ­η από τον συντονιστή αποσπάσματ­ος της αίτησης του οφειλέτη, αναστέλλει τη διαδικασία του ΚΔΤ. Στην περίπτωση δε που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο του ν. 4469/2017, η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσ­εων (ΔΕΚ) -όπως ονομάζεται η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογί­ας- συνεχίζετα­ι από το στάδιο στο οποίο είχε σταματήσει.

Ωστόσο, να διευκρινισ­τεί ότι στις περιπτώσει­ς που εκκρεμεί η υποβολή αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστι­κής ρύθμισης οφειλών ή έχει περαιωθεί αυτή σύμφωνα με σχετικό πρακτικό που υπογράφετα­ι από τον συντονιστή ή αν η διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές δεν οδηγήσει σε συμφωνία και ο συντονιστή­ς συντάξει πρακτικό αποτυχίας, ο οφειλέτης δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει εκ νέου αίτηση. Εάν ωστόσο είναι το δικαστήριο αυτό που θα απορρίψει τη συμφωνία αναδιάρθρω­σης, τότε ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. [SID:11277723]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece