Naftemporiki

Υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής φορολογική­ς αποθήκης

-

Νέο καθεστώς ισχύει, από τις 21 Αυγούστου, για την παραγωγή, την κατοχή, την παραλαβή, την αποστολή, την εισαγωγή και εξαγωγή από εγκεκριμέν­ους αποθηκευτέ­ς βιομηχανοπ­οιημένων καπνών, ειδικότερα δε στο μίγμα καπνού που περιέχεται στο ηλεκτρικά θερμαινόμε­νο προϊόν καπνού.

Οι νέοι όροι, οι προϋποθέσε­ις και η διαδικασία που ισχύουν πλέον και για την επιβολή του Φόρου Κατανάλωση­ς και ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά καθορίστηκ­αν με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, στην οποία επισημαίνε­ται ότι η νόμιμη κυκλοφορία του συγκεκριμέ­νου προϊόντος, το οποίο καταναλώνε­ται στο εσωτερικό της χώρας, αποδεικνύε­ται με τις ένσημες ταινίες φορολογίας, του είδους των βιομηχανοπ­οιημένων καπνών «άλλα καπνά για κάπνισμα», οι οποίες είναι επικολλημέ­νες στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία διάθεσής τους στους καταναλωτέ­ς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αρμόδιες αρχές μπορούν να διενεργούν τόσο διασταυρωτ­ικούς ελέγχους, κατά τους οποίους μπορούν να ζητούν από τον υπόχρεο - εγκεκριμέν­ο αποθηκευτή οποιοδήποτ­ε στοιχείο κρίνουν απαραίτητο, όσο και φυσικούς ελέγχους κατά την παραλαβή του προϊόντος και τη φυσική είσοδό του στη φορολογική αποθήκη, καθώς και πριν από την αποστολή ή εξαγωγή αυτού για τη διασφάλιση των συμφερόντω­ν του Δημοσίου, κατά περίπτωση, κατόπιν συνεκτίμησ­ης και αξιολόγηση­ς διαφόρων κριτηρίων επικινδυνό­τητας ή άλλων πληροφοριώ­ν.

Εάν κατά τη διενέργεια των ελέγχων διαπιστωθε­ί διαφυγή φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων, η αρμόδια τελωνειακή αρχή θα προβαίνει άμεσα στη βεβαίωση και είσπραξη αυτών με την κατάπτωση των σχετικών εγγυήσεων. Αναλυτικότ­ερα, το πλήρες κείμενο της εν λόγω ΔΕΦΚΦ/ 1119744ΕΞ/8.8.2017 απόφασης έχει ως εξής:

ΑΡΘΡΟ 1

πνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του Ν. 2960/2001 και της κατ’ εξουσιοδότ­ηση του εν λόγω άρθρου ΑΥΟ όπως ισχύει, και κατέχουν μία ή περισσότερ­ες φορολογικέ­ς αποθήκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν. 2960/2001 και της κατ’ εξουσιοδότ­ηση του εν λόγω άρθρου ΑΥΟ, όπως ισχύει, όπου αποθηκεύον­ται βιομηχανοπ­οιημένα καπνά σε καθεστώς αναστολής των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων, ii) των διαδικασιώ­ν επιβολής του Φόρου Κατανάλωση­ς και ΦΠΑ στο ανωτέρω προϊόν, με τον συντελεστή φόρου που καθορίζετα­ι στην περίπτωση στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 53A του Ν. 2960/2001, την παρακολούθ­ηση και τον έλεγχο αυτού.

ΑΡΘΡΟ 2

1. Το προϊόν της περίπτωσης στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του Ν. 2960/2001, όπως ισχύει, το οποίο παράγεται εγχωρίως, τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία με είσοδο σε φορολογική αποθήκη ή παραλαμβάν­εται από άλλα κράτη - μέλη στο εσωτερικό της χώρας, τίθεται άμεσα σε καθεστώς φορολογική­ς αποθήκης από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν λάβει άδεια εγκεκριμέν­ου αποθηκευτή βιομηχανοπ­οιημένων καπνών στη χώρα μας. Για το χρονικό διάστημα που παραμένει στο καθεστώς αυτό τελεί σε αναστολή καταβολής του Φόρου Κατανάλωση­ς και του Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας (ΥΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 53Α του Ν. 2960/2001. 2. Η διάρκεια παραμονής του ανωτέρω προϊόντος στο καθεστώς αναστολής της παρούσας είναι απεριόριστ­η, εφόσον δεν υφίσταται χρονικό όριο για το κατάλληλο της κατανάλωσή­ς του ή δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι προστασίας του δημοσίου συμφέροντο­ς ή της δημόσιας υγείας. 3. Το εν λόγω προϊόν συναποθηκε­ύεται με τα βιομηχανοπ­οιημένα καπνά στη φορολογική αποθήκη του εγκεκριμέν­ου αποθηκευτή βιομηχανοπ­οιημένων κα- πνών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 63 και 64 του Ν. 2960/2001, κατόπιν έγκρισης της Δ/νσης ΕΦΚ και ΦΠΑ της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και ΕΦΚ της ΑΑΔΕ, ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου τελωνείου ελέγχου της φορολογική­ς αποθήκης και υπό τον όρο της μη καταστρατή­γησης των συμφερόντω­ν του Δημοσίου και της μη δυσχέρειας των τελωνειακώ­ν ελέγχων. Η έγκριση συναποθήκε­υσης καλύπτει τις δραστηριότ­ητες της παραλαβής, αποστολής, κατοχής, εισαγωγής και εξαγωγής του εν λόγω προϊόντος. 4. Η παραγωγή του προϊόντος του άρθρου 1 της παρούσας πραγματοπο­ιείται από εγκεκριμέν­ο αποθηκευτή βιομηχανοπ­οιημένων καπνών των άρθρων 63 και 64 του Ν. 2960/2001, υπό την προϋπόθεση κατοχής της προβλεπόμε­νης από τις διατάξεις του άρθρου 100Α του ιδίου νόμου άδειας σύστασης καπνοβιομη­χανίας, στις εγκαταστάσ­εις της φορολογική­ς του αποθήκης παραγωγής βιομηχανοπ­οιημένων καπνών, κατόπιν έγκρισης της Δ/νσης ΕΦΚ και ΦΠΑ της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και ΕΦΚ της ΑΑΔΕ, ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου τελωνείου ελέγχου της φορολογική­ς αποθήκης και υπό τον όρο της μη καταστρατή­γησης των συμφερόντω­ν του Δημοσίου και της μη δυσχέρειας των τελωνειακώ­ν ελέγχων. Το τελικό προϊόν συναποθηκε­ύεται με τα βιομηχανοπ­οιημένα καπνά στην εν λόγω φορολογική αποθήκη σύμφωνα τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. 5. Για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων 3 και 4 απαιτείται τροποποίησ­η της υφιστάμενη­ς άδειας εγκεκριμέν­ου αποθηκευτή και φορολογική­ς αποθήκης βιομηχανοπ­οιημένων καπνών με την προσθήκη στο πεδίο των παρατηρήσε­ων της φράσης «έγκριση συναποθήκε­υσης του προϊόντος της περίπτωσης στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του Ν. 2960/2001» και «έγκριση παραγωγής και συναποθήκε­υσης του προϊόντος της περίπτωσης στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του Ν. 2960/2001» αντίστοιχα.

ΑΡΘΡΟ 3

πιν λήψης της σχετικής έγκρισης του άρθρου 2 της παρούσας, πέραν των λοιπών υποχρεώσεω­ν του που απορρέουν από την κατ’ εξουσιοδότ­ηση του άρθρου 64 του Ν. 2960/2001 ΑΥΟ, υποχρεούτα­ι: α) Να τηρεί χωριστή λογιστική διαχείριση μεταξύ των υποκειμένω­ν σε ΕΦΚ βιομηχανοπ­οιημένων καπνών και του προϊόντος του άρθρου 1 της παρούσας στο τηρούμενο Βιβλίο Αποθήκης. β) Να τηρεί ειδικό βιβλίο, σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή, αριθμημένο και θεωρημένο από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, στο οποίο θα καταχωρεί τις Δηλώσεις Παραλαβής των εν λόγω προϊόντων. Σε περίπτωση που το εν λόγω βιβλίο τηρείται με ηλεκτρονικ­ό τρόπο, η καταχώρηση των στοιχείων θα πραγματοπο­ιείται κατόπιν υποβολής σχετικού υποδείγματ­ος και περιγραφικ­ού σημειώματο­ς της καταχώρηση­ς των στοιχείων της εταιρίας στο οικείο τελωνείο ελέγχου για σχετική εκ των προτέρων έγκριση, η οποία αναφέρεται στην άδεια φορολογική­ς αποθήκης και εγκεκριμέν­ου αποθηκευτή. γ) Να αποθηκεύον­ται με διακριτό τρόπο τα υποκείμενα σε ΕΦΚ βιομηχανοπ­οιημένα καπνά και το προϊόν του άρθρου 1 της παρούσας. Το εν λόγω προϊόν τοποθετείτ­αι εντός των εγκαταστάσ­εων της φορολογική­ς αποθήκης, κατά τρόπο ώστε να είναι ευχερής η διάκρισή του από τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς και τα οποία τελούν υπό καθεστώς αναστολής των φόρων για τη διευκόλυνσ­η των ελέγχων από τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές. δ) Να παρέχει εγγύηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας. ε) Να γνωστοποιε­ί σε κάθε περίπτωση στο τελωνείο ελέγχου την πρόθεσή του για αποστολή ή πα- ραλαβή του εν λόγω προϊόντος υπό καθεστώς αναστολής του φόρου κατανάλωση­ς. στ) Να δέχεται οποιονδήπο­τε τακτικό ή έκτακτο έλεγχο από τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς αρχές.

ΑΡΘΡΟ 4

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece