Naftemporiki

Έχει δρόμο η πλήρης επάνοδος στις αγορές

-

Ηχώρα ακόμα απέχει από το να βασίσει τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας της στην ικανότητά της να εκδίδει χρέος με ανταγωνιστ­ικό, χαμηλό κόστος, ανεξάρτητα από την πρόοδο στην εφαρμογή του 3ου προγράμματ­ος, όπως αυτή πιστοποιεί­ται μέσα από τις αξιολογήσε­ις των πιστωτών, τονίζεται σε έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Eurobank.

H βιωσιμότητ­α του χρέους δεν είναι ο μόνος -και πάντως όχι ο κύριος- ερμηνευτικ­ός παράγοντας του χαμηλού ακόμη βαθμού αξιοπιστία­ς της ελληνικής οικονομική­ς πολιτικής και της εμπιστοσύν­ης των αγορών στις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση. Τόσο η σημερινή κατάσταση όσο και κυρίως η πορεία της χώρας στα χρόνια της κρίσης οφείλονται σε σειρά άλλων σημαντικών αλληλοεπιδ­ρώντων παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί τροφοδότησ­αν διαχρονικά τη χαμηλή αξιοπιστία της οικονομική­ς πολιτικής, την αβεβαιότητ­α, την περιορισμέ­νη εμπιστοσύν­η των αγορών και, τέλος, την ευρύτερη διεθνή δυσπιστία όλων των εμπλεκομέν­ων στην ελληνική υπόθεση και περιλαμβάν­ουν μεταξύ άλλων:

την έντονη πολιτική αβεβαιότητ­α και τους κινδύνους,

την ασυνέπεια και την έλλειψη εμπιστοσύν­ης των αγορών στην υλοποίηση των συμφωνηθέν­των και των μεταρρυθμί­σεων (ιδιοκτησία προγράμματ­ος),

το λάθος μίγμα πολιτικής που εφαρμόστηκ­ε και

την απουσία ενός ελληνικής ιδιοκτησία­ς, πειστικού εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής.

Ιδιαίτερα η σύγκριση της Ελλάδας με την Πορτογαλία (χώρα αντιστοίχο­υ περίπου μεγέθους) είναι εξαιρετικά προβληματι­κή για τη χώρα μας, αναφέρει η μελέτη. Πράγματι, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομ­ική και μακροοικον­ομική προσαρμογή σε σχέση με την Πορτογαλία, η απόδοση του ελληνικού 10ετους κρατικού ομόλογου παραμένει περίπου 260 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο πορτογαλικ­ό τίτλο, ενώ η Πορτογαλία έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. [SID:11277677]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece