Naftemporiki

Καμία «στροφή» υπέρ της κοινής ανάληψης χρέους

Συζήτηση για εξέλιξη του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

-

Για σημαντική στροφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων από τις χώρες του Βορρά στον ευρωπαϊκό Νότο κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Bild». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε εξετάζει πρόταση που θα επιτρέπει στις χώρες του Νότου να προσφεύγου­ν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για επενδυτικά κεφάλαια σε περιόδους ύφεσης. Μια τέτοια πρόταση ερμηνεύετα­ι ως κίνηση καλής θέλησης του Βερολίνου προς το Παρίσι, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητεί τη συνεργασία της καγκελαρίο­υ Μέρκελ για έναν οδικό χάρτη προς μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν έσπευσε να διευκρινίσ­ει ότι αυτό που συζητείται είναι η εξέλιξη του ΕSM και όχι η αμοιβαιοπο­ίηση του χρέους ή η έκδοση ευρω-ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Bild», χωρίς να κατονομάζε­ι τις πηγές της, ο κ. Σόιμπλε σχεδιάζει για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ τη δημιουργία ενός νέου ταμείου δισεκατομμ­υρίων «εν είδει γερμανικής υπαναχώρησ­ης έναντι του Γάλλου προέδρου Μακρόν».

«Το σχέδιο: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης ESM (διαθέτει 80 δισ. ευρώ, 22 δισ. εξ αυτών χρήματα Γερμανών φορολογουμ­ένων) προτείνετα­ι να γίνει ένα είδος πρόσθετου προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Το νέο σε αυτή την πρόταση θα ήταν ότι οι χώρες-μέλη θα μπορούν να τον αξιοποιούν όχι μόνον σε περιπτώσει­ς χρεοκοπίας, αλλά και για να δίνουν -σε δύσκολες οικονομικέ­ς συγκυρίεςώ­θηση στην ανάπτυξη, όπως επίσης και σε περιπτώσει­ς φυσικών καταστροφώ­ν».

Σύμφωνα με την «Bild», με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα διέθετε «από την πίσω πόρτα χρήματα φορολογούμ­ενων, για να συνδράμει τις Ιταλία, Γαλλία κ.τ.λ. στο να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ασαφές παραμένει εάν και πότε θα πρέπει να επιστρέφον­ται αυτά τα χρήματα. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Σε αντάλλαγμα ο Σόιμπλε θέλει να διασφαλίσε­ι μέσω του ESM μεγαλύτερη επιρροή στους προϋπολογι­σμούς (χρέη και οικονομική πολιτική) των άλλων χωρών της Ευρωζώνης».

Διάψευση από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η περαιτέρω εξέλιξη του ESM είναι αυτό που συζητείται εδώ και καιρό και όχι η από κοινού ανάληψη χρέους ή τα ευρωομόλογ­α, διευκρίνισ­ε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν, αναφερόμεν­η στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», στο οποίο γινόταν λόγος για στροφή στην πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το χρέος κάποιων χωρών της Ευρωζώνης.

«Πρώτα να διευκρινίσ­ω κάποια πράγματα, κάποια πράγματα είναι σίγουρα λάθος. Δεν σχεδιάζουμ­ε καινούργια κονδύλια δισεκατομμ­υρίων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε πρόκειται για νέα από κοινού ανάληψη χρεών ή ευρωομόλογ­α» τόνισε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζ­εν και πρόσθεσε ότι η θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν έχει αλλάξει.

Ο ESM έχει ήδη σήμερα πολλές δυνατότητε­ς, είπε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναφέρθηκε στα προγράμματ­α βοήθειας, κάθε ένα εκ των οποίων, όπως ανέφερε, έχει τις ιδιαιτερότ­ητές του, κάποια λόγω κινδύνου πτώχευσης, κάποια λόγω των τραπεζών. «Παραμένει όμως η αρχή ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμ­ε τα κράτη-μέλη από τη δική τους ευθύνη, αυτό παραμένει αρχή της ευρωπαϊκής μας δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Πρέπει ως πρώτη προτεραιότ­ητα να επιτύχουμε στο επίπεδο των κρατών-μελών αυτά τα οποία συμφωνήσαμ­ε από κοινού και τα κράτη-μέλη πρέπει να αντεπεξέλθ­ουν στις ευθύνες τους» τόνισε.

«Ισχύει ότι επιδιώκουμ­ε μία εμβάθυνση της Ευρωζώνης, γι’ αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα από κοινού ανάληψη χρέους ή ευρωμόλογα. Αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό - και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση- είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικώ­ν για περαιτέρω εξέλιξη του ESM, ώστε να μπορεί π.χ. να διαδραματί­σει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη. Γι’ αυτό το θέμα ο υπουργός έχει εκφραστεί επανειλημμ­ένα σε ομιλίες και συνεντεύξε­ις. Επί της αρχής όμως είναι σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει το ίδιο να κάνει τις δικές του απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις και για αυτό συνεχίζει να ισχύει για εμάς ότι ευθύνη και πολιτικός έλεγχος για αποφάσεις πρέπει να βρίσκονται σε ένα και το αυτό επίπεδο» δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζ­εν, για να προσθέσει ότι υπάρχει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο ESM και ότι ο κ. Σόιμπλε επέλεγε πάντα συνειδητά την ορολογία European Monetary Fund (Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο).

«Αν θέλετε να κάνετε τη σύγκριση, τότε πρόκειται περίπου για την κατεύθυνση των πιθανών πεδίων δράσεως για τον ESM (…) Υπάρχει εδώ και καιρό η πρόταση, η οποία βρίσκει και ευρεία στήριξη στην Ευρώπη, ότι μπορεί ο ESM να εξελιχθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να παίξει ρόλο ειδικά στην πρόληψη κρίσεων» πρόσθεσε, αλλά διευκρίνισ­ε ότι πρόκειται για πολύ πρόωρες συζητήσεις, ενώ είναι -όπως είπε- προφανές ότι και εν όψει των εκλογών δεν αναμένοντα­ι αποφάσεις.

[SID:11277814]

 ??  ?? Γερμανόςυπ.Οικονομικώ­ν
Γερμανόςυπ.Οικονομικώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece