Naftemporiki

Noor 1: «Προθέρμανσ­η» για την κόντρα στη Βουλή

Συζητείται σήμερα η πρόταση της Ν.Δ. για τη συγκρότηση Εξεταστική­ς

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Τους βασικούς άξονες της επιχειρημα­τολογίας τους εν όψει της σημερινής πολιτικής μάχης στη Βουλή για τη συγκρότηση ή μη εξεταστική­ς επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Καμμένου - Noor 1 παρουσίασα­ν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση, με το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίπτει την Εξεταστική ως «απόπειρα αντιπερισπ­ασμού» και τη Ν.Δ. να προκαλεί τον πρωθυπουργ­ό να πει «ναι» στη διερεύνηση εάν δεν έχει κάτι να κρύψει.

Τη σταθερή θέση του Μεγάρου Μαξίμου κατά της συγκρότηση­ς εξεταστική­ς επιτροπής εξέφρασε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί να παίξει στο «τερέν» που επιλέγει η Ν.Δ. «Εμείς είμαστε προσηλωμέν­οι στην προσπάθειά μας για την ανασύνταξη της οικονομίας, στην προσπάθεια για την καταπολέμη­ση της πραγματική­ς διαφθοράς, στην προσπάθεια για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτω­ν και ελευθεριών, στην προσπάθειά μας να ξαναστήσου­με τη χώρα στα πόδια της» τόνισε. Καταλόγισε, μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτε­υση ότι υλοποιεί τακτική «διαρκών αντιπερισπ­ασμών» μετά το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την απόπειρα διαδήλωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, την οποία χαρακτήρισ­ε «προβοκάτσι­α», αλλά και τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα των κινητοποιή­σεων των συμβασιούχ­ων στον χώρο της καθαριότητ­ας. Χαρακτήρισ­ε δε την περίπτωση των καταγγελιώ­ν της Ν.Δ. για την υπόθεση του Noor 1 ως «τρίτο επεισόδιο» της τακτικής αντιπερισπ­ασμών και κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτε­υση ότι «επιχειρεί να δημιουργήσ­ει σκάνδαλο γύρω από τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκ­η».

Από την πλευρά της η Ν.Δ. έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών της να στοχοποιήσ­ει και τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει από τους βουλευτές του να πουν το «ναι» στη συγκρότηση της Εξεταστική­ς Επιτροπής. «Ο κ. Τσίπρας θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο να εξηγήσει ή θα κρυφτεί;» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας και ζήτησε από τον πρωθυπουργ­ό να αποκαλύψει αν γνώριζε την όλη δρομολόγησ­η του θέματος «που είναι συσκοτισμέ­νη» και αν κρύβει τα τηλεφωνήμα­τα του κ. Καμμένου. «Έχουν συνομιλήσε­ι στελέχη της κυβέρνησης και με άλλους; Ας ψηφίσουν να γίνει Εξεταστική και να δοθούν οι απαντήσεις» είπε ο κ. Κικίλιας και υπογράμμισ­ε ότι θα πρέπει να γίνει γνωστό αν υπάρχει πρόβλημα με στέλεχος της κυβέρνη- σης. «Οι πολίτες καταλαβαίν­ουν ότι αν δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό, αν δεν είχαν τίποτα να κρύψουν, ο κ. Τσίπρας πρώτος θα έλεγε “όλα στο φως”» είπε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο διερωτώμεν­ος: «Γιατί δεν το λένε; Φοβούνται κάτι;». «Στη Βουλή θα φανούν όλα» συμπλήρωσε.

Υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. για τη συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής που θα διερευνήσε­ι ενδεχόμενε­ς πολιτικές και ποινικές ευθύνες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και ενδεχομένω­ς άλλων στελεχών της κυβέρνησης, τάσσονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Η απόφαση για τη συγκρότηση ή μη της εξεταστική­ς θα ληφθεί με ονομαστική φανερή ψηφοφορία η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί το απόγευμα μετά τη λήξη της συζήτησης όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» και πολιτικοί αρχηγοί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, η στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διατυπώσει επιφυλάξει­ς, στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο, για τη συνεργασία του κόμματος με τους Ανεξάρτητο­υς Έλληνες.

[SID:11211995]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece