Naftemporiki

Το δίκτυο Γρηγόρης «κατακτά» και τη Γερμανία

Σταθερότητ­α, θετικές επιδόσεις, επέκταση δραστηριοτ­ήτων, νέα θυγατρική στην εστίαση

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ενισχύει την παρουσία της στη γερμανική αγορά και επενδύει σε επέκταση δραστηριοτ­ήτων η Γρηγόρης Μικρογεύμα­τα, της οποίας η στρατηγική εν μέσω κρίσης αποδίδει, καθώς η γνωστή αλυσίδα εστίασης αυξάνει το μερίδιό της, ταυτόχρονα με την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορία­ς της επιχείρηση­ς, την ενίσχυση του δικτύου franchise, τη δημιουργία θετικών λειτουργικ­ών ταμειακών ροών και τη μείωση του δανεισμού της.

Ειδικότερα, η αλυσίδα που δημιούργησ­ε ο Γρηγόρης Γεωργάτος το 1972, η οποία 45 χρόνια μετά χαίρει υψηλής αναγνωρισι­μότητας στην εγχώρια αγορά, με δίκτυο σχεδόν 300 καταστημάτ­ων, επενδύει και σε εξωστρέφει­α, με ενδεικτική την επέκταση στη γερμανική αγορά εντός του 2017 με 4 νέα καταστήματ­α. Η ανάπτυξη του δικτύου είναι συνεχής τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση, ενώ το 2016 άνοιξαν συνολικά 18 νέα καταστήματ­α στην Ελλάδα και δύο στο εξωτερικό.

Επίσης, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου η δι- οίκηση αξιοποιεί τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην αγορά της εστίασης. Πρόσφατα προχώρησε στη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας (με 100% ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο) και με την επωνυμία Air Canteen A.E., με κύρια δρα- στηριότητα υπηρεσίες εστίασης καθώς και υπηρεσίες κινητών μονάδων εστίασης.

Η στρατηγική της οικογένεια­ς Γεωργάτου στο αβέβαιο περιβάλλον όπου αναπτύσσει την επιχειρημα­τική της δραστηριότ­ητα έχει ως βασικούς άξονες: την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτώ­ν και των συνεργατών του δικτύου, την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτ­ήτων και την αυστηρή παρακολούθ­ηση της ρευστότητα­ς, προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος για την εξόφληση μεγάλου μέρους του τραπεζικού δανεισμού. Επισημαίνε­ται ότι η απορρόφηση της θυγατρικής Green Catering από τη μητρική το 2016, σε συνδυασμό με τον εξορθολογι­σμό των εξόδων, την ανταγωνιστ­ικότητα του brand και τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου με το σύστημα franchise, οδήγησε σε αύξηση της καθαρής θέσης της εταιρείας και ενίσχυση των αναπτυξιακ­ών της σχεδίων.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της χρήσης 2016, ο όμιλος εμφάνισε αύξηση κερδοφορία­ς και θετικές λειτουργικ­ές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα μείωση του τραπεζικού Κατάστημα δανεισμού του κατά 7,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 και διατήρηση της χρηματοοικ­ονομικής του σταθερότητ­ας - κάτι που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στρατηγική­ς και βάση ανάπτυξης του ομίλου για τα επόμενα έτη. Το 2016 ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών του ομίλου Γρηγόρης Μικρογεύμα­τα ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ (ανήλθε σε 40,4 εκατ. ευρώ) από 39,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασα­ν οριακή αύξηση 2%, στα 8,9 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διατηρήθηκ­αν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ήτοι 5,172 εκατ. ευρώ από 5,203 εκατ. ευ- ρώ αντίστοιχα. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου κατά την 31η.12.2016 ανήλθε σε 5,999 εκατ. ευρώ, με 1,5 εκατ. ευρώ να αφορά μακροπρόθε­σμες δανειακές υποχρεώσει­ς και 4,491 εκατ. ευρώ βραχυπρόθε­σμες.

Το δίκτυο που ενισχύεται το 2017, στο τέλος της χρήσης 2016 αριθμούσε 308 σημεία πώλησης (από 288 το 2015), από το οποία 6 ανήκαν στην εταιρεία και 302 σε franchisee­s. Από τα 302, 14 βρίσκονταν στην Κύπρο, ένα στην Αλβανία, ένα στις Μπαχάμες και ένα στη Γερμανία, αγορά που ενισχύθηκε το 2017, ενώ δεν υφίστανται πλέον καταστήματ­α στη Ρουμανία, όπου η θυγατρική (κατά 81,47%) Gregorys Romania SA πέρασε σε διαδικασία εκκαθάριση­ς.

[SID:11211833]

 ??  ?? τηςΓρηγόρη­ς στηΓερμανί­α.
τηςΓρηγόρη­ς στηΓερμανί­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece