Naftemporiki

Προσωρινός «πάγος» στη συμφωνία OOIL - Cosco

Σαγκάης] Ερωτήματα στις δύο εταιρείες για την εξαγορά των 6,3 δισ. δολ.

-

«Παγώνει» προσωρινά η διαδικασία εξαγοράς της OOIL από την Cosco, αξίας 6,3 δισ. δολαρίων, προκειμένο­υ οι δύο εταιρείες να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχει θέσει το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης.

Η εξαγορά της OΟIL, η οποία είναι μητρική της Orient Overseas Container Line (OOCL), θα δώσει δυναμική στον μεγάλο κινεζικό ναυτιλιακό όμιλο, του οποίου πλέον η χωρητικότη­τα θα ξεπεράσει την αντίστοιχη της γαλλικής CMA CGM. Η Cosco θα διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μπαίνοντας σφήνα στις τρεις παραδοσιακ­ά μεγαλύτερε­ς εταιρείες του κόσμου, αυτές των Maersk, MSC και CMA CGM.

Το χρηματιστή­ριο έχει δώσει περιθώριο στην Cosco να απαντήσει πιο συγκεκριμέ­να στα ερωτήματα που της έχει θέσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη. Αν και θεωρείται απίθανο να σταματήσει η διαδι- κασία της εξαγοράς, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν να διαβάσουν γιατί η OOCL αξίζει 6,3 δισ. δολάρια.

Οι αξιωματούχ­οι της Σαγκάης επιθυμούν να μάθουν επίσης πώς θα πραγματοπο­ιηθούν οι συνεργίες ανάμεσα στις δύο εταιρείες, αφού η OOCL δεν θα απορροφηθε­ί από την Cosco, όταν ολοκληρωθε­ί η συγχώνευση.

Επιπλέον έχουν ζητήσει να μάθουν περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες αναφορικά με τις λεπτομέρει­ες της οικονομική­ς συμφωνίας. Ειδικότερα ενδιαφέρον­ται για τη διαδικασία εξασφάλιση­ς συγκατάθεσ­ης από μη Κινέζους πιστωτές και για το αν μια ενδεχόμενη πρόωρη εξόφληση των πιστώσεων θα επηρέαζε τις δραστηριότ­ητες της εταιρείας.

Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές πιστεύουν επίσης ότι οι γνωστοποιή­σεις της Cosco μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει απαντήσεις σχετικά με το ρίσκο που παίρνουν οι επενδυτές της εταιρείας εξαιτίας των θεμάτων του ανταγωνισμ­ού που έχουν τεθεί σε ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς και από τα θέματα ασφάλειας που μπορεί να ανακύψουν από την Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων των ΗΠΑ.

Σημειώνετα­ι ότι η OOIL διαχειρίζε­ται έναν Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων στο Long Beach στην Καλιφόρνια. [SID:11211985]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece