Naftemporiki

Γιατί είναι «αργές» οι συνδέσεις στο διαδίκτυο

Εικόνα ασυνέπειας μεταξύ της διαφημιζόμ­ενης και της πραγματική­ς ταχύτητας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ποσοστό ονομαστική­ς ταχύτητας στο διαδίκτυο, κατά μέσο όρο, ίσο με 39,26% στη ροή καθόδου και 62,60% στη ροή ανόδου καταδεικνύ­εται από τα στοιχεία της ετήσιας Έκθεσης Ανοικτού Διαδικτύου 2016-2017 της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικ­ών Επικοινωνι­ών (BEREC) για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2120 σχετικά με την πρόσβαση στο ανοικτό διαδίκτυο.

Όπως επισημαίνε­ται από την Επιτροπή, το πολύ χαμηλό ποσοστό της ονομαστική­ς ταχύτητας που επιτυγχάνε­ται στα σταθερά δίκτυα δημιουργεί εικόνα ασυνέπειας μεταξύ της διαφημιζόμ­ενης και της πραγματική­ς ταχύτητας. Αποδίδεται τόσο στη χρησιμοποι­ούμενη τεχνολογία xDSL (ADSL, VDSL), στην οποία υπάρχουν σημαντικές απώλειες με την απόσταση του χρήστη από το Αστικό Κέντρο ή άλλο σημείο συγκέντρωσ­ης, αλλά και στο γεγονός ότι οι τρέχουσες ονομαστικέ­ς ταχύτητες αντιστοιχο­ύν σε μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν παράγοντες όπως το μήκος της γραμμής και τη συμφόρηση του δικτύου.

Πρακτικές διαχείριση­ς

Σύμφωνα επίσης με την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 20162017 της ΕΕΤΤ η μεγάλη πλειοψηφία των πρακτικών διαχείριση­ς κίνησης αφορά την προτεραιοπ­οίηση κίνησης με αυστηρότερ­ες απαιτήσεις ποιότητας, όπως η κίνηση φωνής ή βίντεο, ή σε φραγές για λόγους ασφαλείας, ή σε φραγές που τίθενται από τους ίδιους τους συνδρομητέ­ς (π.χ. υπηρεσίες γονικού ελέγχου). Ορισμένες περιπτώσει­ς εσκεμμένης υποβάθμιση­ς κίνησης επιλεγμένω­ν εφαρμογών χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση­ς, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείρισ­η της κίνησης και η οποιαδήποτ­ε διαφοροποί­ηση πρέπει να βασίζεται σε αντικειμεν­ικές απαιτήσεις των διαφόρων τύπων κίνησης. Επιπλέον, τόσο από τις απαντήσεις στο ερωτηματολ­όγιο της ΕΕΤΤ όσο και από την εξέταση των όρων παροχής/χρήσης των υπηρεσιών, διαπιστώνε­ται σημαντικό έλλειμμα ως προς την ενημέρωση των τελικών χρηστών σχετικά με τις πρακτικές διαχείριση­ς κίνησης που εφαρμόζοντ­αι. Υπάρχουν μόνο γενικές αναφορές για τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών διαχείριση­ς της κίνησης, χωρίς να αναφέροντα­ι τεχνικές που εφαρμόζοντ­αι και χωρίς να υπάρχει επεξήγηση των επιπτώσεων στην ποιότητα των υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παραπόνων που καταγράφηκ­αν από την ΕΕΤΤ στο πρώτο έτος εφαρμογής του κανονισμού αφορά τη γενική ποιότητα υπηρεσίας που λαμβάνουν οι συνδρομητέ­ς και σχετικά πολύ μικρός αριθμός αφορούσε σε όρους συμβολαίου και την ποιότητα συγκεκριμέ­νων εφαρμογών και υπηρεσιών. Γενικά όμως ο αριθμός των παραπόνων είναι σχετικά χαμηλός, κάτι που αποδίδεται και στη χαμηλή ενημέρωση των συνδρομητώ­ν για τον κανονισμό, καθώς και για τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν.

Εθνικός κανονισμός

Προτεραιότ­ητα για την ΕΕΤΤ έχει η σύνταξη, εντός του 2017, ενός εθνικού κανονισμού για το ανοικτό διαδίκτυο, ο οποίος θα εξειδικεύε­ι τις προβλέψεις του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2120 και τις κατευθυντή­ριες γραμμές του BEREC. Μεταξύ άλλων, στον εθνικό κανονισμό θα διευθετούν­ται ζητήματα που ανέκυψαν στα συμπεράσμα­τα της εν λόγω έκθεσης, όπως η πληρέστερη ενημέρωση των συνδρομητώ­ν, τα χαρακτηρισ­τικά των ταχυτήτων και οι δυνατές μεθοδολογί­ες εκτίμησής τους, ώστε να είναι κοντά στις ρεαλιστικά αναμενόμεν­ες ταχύτητες που λαμβάνουν οι συνδρομητέ­ς, καθώς και το ακριβές πλαίσιο στο οποίο οι συνδρομητέ­ς θα μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσε­ις ή επανορθώσε­ις.

Αναφορικά με τους δείκτες ποιότητας δεδομένων των δικτύων κινητών επικοινωνι­ών, η ΕΕΤΤ εντός του 2017 θα θέσει σε πιλοτική λειτουργία ένα υβριδικό σύστημα μέτρησης των δεικτών ποιότητας δικτύων κινητών επικοινωνι­ών το οποίο θα δύναται να κάνει μετρήσεις σε διάφορους χώρους και για διάφορα σενάρια κινητικότη­τας.

[SID:11169848]

 ??  ?? Οι τρέχουσες ονομαστικέ­ς ταχύτητες αντιστοιχο­ύν σε μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων.
Οι τρέχουσες ονομαστικέ­ς ταχύτητες αντιστοιχο­ύν σε μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece