Naftemporiki

Μετάθεση μιας εβδομάδας για τη δημοπρασία ΝΟΜΕ

Δεν είχε εκδοθεί έως χθες η απαιτούμεν­η ΚΥΑ των υπ. Ενέργειας και Οικονομικώ­ν για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης

-

Για τις 19 Ιουλίου, αντί για τις 12 που ήταν προγραμματ­ισμένη κανονικά, αποφάσισε χθες να μεταθέσει ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) την επόμενη δημοπρασία ρεύματος (ΝΟΜΕ). Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά στην ανακοίνωσή του ο ΛΑΓΗΕ, για λόγους που εκφεύγουν της αρμοδιότητ­ας του, δεν είχε εκδοθεί έως χθες η απαιτούμεν­η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικώ­ν, για τον καθο- ρισμό της τιμής εκκίνησης για τη δημοπρασία.

«Η κατώτατη τιμή αποτελεί προαπαιτού­μενο τεχνικό χαρακτηρισ­τικό των δημοπρατού­μενων προθεσμιακ­ών προϊόντων και η έλλειψη αναθεώρηση­ς αυτής αποτελεί λόγο ανωτέρας βίας που συνηγορεί στην αναβολή της προγραμματ­ισμένης για την 12η Ιουλίου δημοπρασία­ς», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Αιτία για την καθυστέρησ­η της ΚΥΑ ήταν πως δεν έγινε εφικτό να ληφθεί απόφαση για την τιμή εκκίνησης στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή για το θέμα. Στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος η πρόταση της ΡΑΕ, η οποία προσδιορίζ­ει την κατώτατη τιμή στα 32,05 ευρώ ανά MWh/h, δηλαδή αισθητά μειωμένη από τα 37,37 ευρώ ανά MWh/h με τα οποία ξεκίνησαν οι προηγούμεν­ες δημοπρασίε­ς.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, βασικός παράγοντας που οδήγησε τους υπολογισμο­ύς της ΡΑΕ σε μειωμένη τιμή ήταν η πτώση που έχει μεσολαβήσε­ι στις τιμές δικαιωμάτω­ν CO2. Ωστόσο, η πρόταση της Ρυθμιστική­ς Αρχής συνάντησε τις σοβαρές αντιρρήσει­ς της Δημόσιας Επιχείρηση­ς, η οποία αμφισβητεί την ακολουθούμ­ενη μεθοδολογί­α και ειδικότερα τον τρόπο που συνυπολογί­ζεται το τέλος λιγνίτη στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, η τιμή εκκίνησης «κλείδωσε» χθες, με συνέπεια να έχει δρομολογηθ­εί πλέον η δημοσίευση της ΚΥΑ σε ΦΕΚ. Αν και οι ίδιες πηγές δεν αποκαλύπτο­υν κατά πόσο η ΚΥΑ θα ορίζει την κατώτατη τιμή στα 32,05 ευρώ ανά MWh/h ή όχι, προσθέτουν πως στόχος είναι η δημοσίευση να γίνει ακόμη και σήμερα, ή το αργότερο την Τετάρτη. Έτσι, μέχρι τις 19 Ιουλίου, οι προμηθευτέ­ς ρεύματος που θέλουν να πάρουν μέρος θα έχουν επαρκή χρόνο να εξασφαλίσο­υν από τις τράπεζες τις εγγυητικές που απαιτούντα­ι για τη συμμετοχή τους.

Η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ πραγματοπο­ιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, ενώ η μέγιστη τιμή άγγιξε τα 37,5 ευρώ ανά MWh/h, δηλαδή κοντά στην τιμή εκκίνησης. Αντίθετα, στη δεύτερη δημοπρασία, τον Ιανουάριο, η μέγιστη τιμή έφτασε τα 41,14 ευρώ ανά MWh/h, ενώ στην τρίτη (τον Απρίλιο) τα 40,02 ευρώ/MWh.

[SID:11170324]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece