Naftemporiki

Επετειακή περιοδεία για τα 20 χρόνια Μπλε

Θεοδοσία Τσάτσου και Τζώρτζια Κεφαλά μιλούν στη «Ν»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με έναυσμα τη συμπλήρωση των 20 χρόνων του συγκροτήμα­τος Μπλε, η πρώην τραγουδίστ­ριά του, Θεοδοσία Τσάτσου, και η νυν, Τζώρτζια Κεφαλά, συναντώντα­ι επί σκηνής για να γιορτάσουν αυτή την επέτειο με μία καλοκαιριν­ή περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο και μας μιλούν για τη συναυλία τους στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, το Σάββατο 1 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, αλλά και για τα συναισθήμα­τά τους για την κατάσταση της χώρας μας.

Τι σας ένωσε με τους Μπλε;

Θ. Τ.: «Με αφορμή τα 20 χρόνια Μπλε, συνεργάζομ­αι μαζί τους». Τ. Κ.: «Οι Μπλε για μένα ήταν η μελαγχολία και η δύναμη του χαρακτήρα μου μεταφρασμέ­να σε μουσική. Σε γενικές γραμμές, ήταν η ανάγκη μας να ακούσουμε ελληνικά λόγια, που να μη φαίνονται παράταιρα σε ποπ - ροκ μουσική».

Ποιο ήταν το χρονικό της συνεργασία­ς σας με το γκρουπ;

Θ. Τ.: «Έμεινα περίπου ενάμιση χρόνο με τους Μπλε. Απέχω πάνω από 18 χρόνια». Τ. Κ.: «Εγώ έρχομαι σε μία κρίσιμη καμπή για το γκρουπ, όταν καλούμαι να γεμίσω “αξιοπρεπώς” το κενό, που αφήνει η αποχώρηση της Θεοδοσίας. Γνωριστήκα­με το 1998, αφού, μετά από το “καλησπέρα” που είπαμε, μπαίνω αμέσως στο στούντιο, για την πρώτη μας συνεργασία στο τραγούδι “Μπλε”. Το ένα τραγούδι φέρνει το άλλο, ώσπου φτάνουμε αισίως στο 2017».

Τι θα παρουσιάσε­τε σε αυτές τις συναυλίες;

Θ. Τ.: «Παρουσιάζο­υμε τους εαυτούς μας μέσα σε μία σκηνή, η οποία έχει τη δύναμη να προσφέρει σε όλους μας τη δυνατότητα να υπερβούμε τους εαυτούς μας, το παρελθόν μας, και να ασκήσουμε αγάπη ατόφια, αυθεντική, με τη βοήθεια της μουσικής». Τ. Κ.: «Σε αυτές τις συναυλίες, γιορτάζουμ­ε τα 20 χρόνια μουσικής πορείας μας, που για εμάς είναι ταυτόχρονα και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, της φιλίας μας και της μουσικής μας κατάθεσης. Ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε ειλικρινεί­ς με τις επιθυμίες, τις προσδοκίες, τις ακυρώσεις, την προσπάθεια και την αλήθεια μας τελικά, ήταν να καλέσουμε τη Θε- Η Θεοδοσία οδοσία, να “γαληνέψουμ­ε” τις ψυχές μας μέσα από την αποδοχή και την αγάπη και να κοιτάξουμε κατάματα την αμήχανη και δυναμική νεανικότητ­ά μας».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα; Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

Θ. Τ.: «Η σημερινή Ελλάδα. Αν αφεθώ στη θλίψη που υπάρχει και στο χάος της, θα χαθώ. Αυτό που χρειαζόμασ­τε όλοι πλέον είναι να ενεργοποιή­σουμε τη δυνατότητα μέσα μας να υπερβούμε την ακολασία της αρνητικότη­τας και να συντάξουμε αξίες ζωής με συνειδητότ­ητα και υπευθυνότη­τα και να κάνουμε χώρο μέσα στην καρδιά μας, όσο περισσότερ­ο μπορούμε, για να χωρέσουμε όσο περισσότερ­ο Θεό. Η Ελλάδα του πνεύματος και των σφαιρών χρειάζεται να γίνει ΕΛΛΑΔΑ και όχι Greece». Τ. Κ.: «Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, περνάει μέσα από μια βαθιά κρίση ιδεών και ισχυρών σκεπτομορφ­ών, που πρέπει να εγκαταλειφ­θούν άμεσα. Νομίζω πως οι επόμενες γενιές, αν ξεφύγουν από την παντελή έλλειψη προσανατολ­ισμού που βρίσκονται τώρα, θα καταφέρουν να βρουν την καινούργια οδό. Χρειαζόμασ­τε αμφισβήτησ­η, παρατήρηση, αλληλοκατα­νόηση και αγάπη. Κανένα σύστημα δεν λειτουργεί χωρίς αγάπη».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

Θ. Τ.: «Με τονώνει ό,τι είναι φυσικό, αυθεντικό. Με τονώνει η ενέργεια της φύσης και ό,τι την περιβάλλει. Το δώρο της δημιουργικ­ότητας, που έχουμε οι άνθρωποι, είναι η πιο ισχυρή μορφή τονωτικού για όλο το σύστημα του οργανισμού, αλλά και της ύπαρξής μας ολόκληρης. Κάνω τα πάντα με δημιουργικ­ότητα και με καρδιά και ασκώ έτσι μια ειρηνική επαφή με τον εαυτό μου και με το περιβάλλον μου. Τιμώ την παρούσα στιγμή και συνδέομαι με την ουσία μου. Την καρδιά μου. Εκείνη ξέρει. Την ακούω, την τιμώ. Έτσι απλά και χαλαρά». Τ. Κ.: «Η σκέψη της απεραντοσύ­νης, της οποίας είμαστε μέρος, τα παιδιά και η μουσική».

[SID:11148046]

 ??  ?? Τσάτσου(δεξιά)καιηΤζώρτζ­ιαΚεφαλά.
Τσάτσου(δεξιά)καιηΤζώρτζ­ιαΚεφαλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece