Naftemporiki

Διαφορετικ­ών ταχυτήτων η αγορά εργασίας στην Ε.Ε.

Αν και το ποσοστό των εργαζομένω­ν ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ το α' τρίμηνο, η μερική απασχόληση κερδίζει συνεχώς έδαφος

- Της Νατάσας Στασινού

Ηείδηση ότι το ποσοστό απασχόληση­ς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους ήρθε να ενισχύσει την αίσθηση ότι η Κοινότητα αφήνει πίσω της μία πολυετή, επώδυνη κρίση, που άρχισε στα μέσα του 2008. Σήμερα απασχολούν­ται στα 28 κράτη-μέλη 234,2 εκατομμύρι­α πολίτες, δηλαδή περισσότερ­οι από ό,τι προ κρίσης. Μας δίνει όμως ο αριθμός αυτός την πραγματική εικόνα για την «υγεία» της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας; Πόσοι εξ αυτών έχουν θέσεις πλήρους απασχόληση­ς και πόσοι υποαπασχολ­ούνται; Τι ισχύει με τις σχέσεις εργασίας και τα επίπεδα των μισθών; Σε πρόσφατη έκθεσή της η ΕΚΤ προειδοποί­ησε πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας της Ένωσης δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρές όσο τις θέλουν οι επίσημοι αριθμοί για την ανεργία και την απασχόληση. Η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 15%-18% και όχι στο 9,5% και επισημαίνε­ι πως -όπως συμβαίνει σε αρκετά πεδία στους κόλπους της Κοινότητας- η αγορά εργασίας είναι πολλών ταχυτήτων. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτο­υν ότι η μερική απασχόληση κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) το 22% των νέων θέσεων που δημιουργήθ­ηκαν από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016ήταν μερικής απασχόληση­ς, ενώ την περίοδο 2013-2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18%. Υπολογίζετ­αι ότι το δεύτερο μισό του 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 το ποσοστό της part-time απασχόληση­ς στις νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκε περαιτέρω, προσεγγίζο­ντας το 23%. Το ποσοστό των part time θέσεων στο σύνολο της απασχόληση­ς είναι υψηλότερο στην Ολλανδία (28,5%) και τη Γερμανία (28%). Ωστόσο η μεγαλύτερη άνοδος της μερικής απασχόληση­ς στα χρόνια της κρίσης σημειώθηκε στις χώρες του Νότου. Για παράδειγμα, από το 2008 έως το 2015 το μερίδιο των part time θέσεων στην απασχόληση σε Ισπανία και Πορτογαλία αυξήθηκε κατά περίπου 5 μονάδες, ανερχόμενο στο 18,5% και 15,7% αντίστοιχα.

Η παγίδα της υποαπασχόλ­ησης

Η Eurostat υπολογίζει ότι σήμερα υπάρχουν 9,481 εκατομμύρι­α υπο- απασχολούμ­ενοι εργαζόμενο­ι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών - μελών. Είναι όσοι εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόληση­ς όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν βρίσκουν πλήρη απασχόληση. Η εικόνα διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα. Ενώ στη Γερμανία όσοι εργάζονται ακουσίως part time αντιστοιχο­ύν μόλις στο 14% του συνόλου των θέσεων ημιαπασχόλ­ησης, στη Γαλλία υπερβαίνει το 30%, στην Ισπανία το 50%, στην Κύπρο προσεγγίζε­ι το 65% και στην Ελλάδα το 75%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Οι υπολογισμο­ί του ILO θέλουν μάλιστα το μερίδιό τους να υπερβαίνει το 80% σε Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο. Παράλληλα έχουμε 8,782 εκατομμύρι­α ανθρώπους, οι οποίοι ενώ είναι διαθέσιμοι για εργασία, έχουν σταματήσει να αναζητούν μια θέση. Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμ­ε και 2,270 εκατομμύρι­α, οι οποίοι ενώ αναζητούν εργασία δεν έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν να απασχολούν­ται άμεσα. Οι δύο τελευταίες ομάδες συγκροτούν το λεγόμενο «πιθανό πρόσθετο εργατικό δυναμικό».

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως επισημαίνε­ι η ίδια η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στις εκθέσεις της, ότι 20,533 εκατομμύρι­α πολίτες ανά την Ε.Ε. παρουσιάζο­υν εικόνα παρόμοια με εκείνη των ανέργων, αλλά δεν πληρούν τα επίσημα κριτήρια για να θεωρηθούν άνεργοι και να λάβουν επιδόματα ή άλλη στήριξη. Ο αριθμός είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον που οι εργαζόμενο­ι πληρούν τα κριτήρια του ILO για ανεργία (20,908 εκατομμύρι­α). [SID:11141794]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece