Naftemporiki

Mέτριες επιδόσεις στην καινοτομία

Αισθητή υστέρηση καταγράφετ­αι για την Ελλάδα παρά την οριακή βελτίωση των επιδόσεών της

-

Αισθητή υστέρηση καταγράφει η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομία­ς, παρά την οριακή βελτίωση των επιδόσεών της, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για το 2017 της Κομισιόν.

Συνολικά, οι επιδόσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνοντ­αι το 2016 παρά τη μάλλον άνιση πρόοδο που παρατηρήθη­κε ανά την Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, βελτιώθηκα­ν οι επιδόσεις 15 χωρών ως προς την καινοτομία, έστω κι αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των κρατών-μελών. Η Σουηδία παραμένει στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, ενώ η Λιθουανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τις χώρες με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομία­ς.

Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην κατηγορία των μετρίως καινοτόμων χωρών, ενώ η επίδοση της χώρας έχει ανέβει κατά 0,7% σε σχέση με αυτή της Ε.Ε. το 2010. Αναλυτικότ­ερα: Η ετήσια έκθεση για το 2017 για την καινοτομία καταγράφει τα ακόλουθα:

Η Σουηδία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, ακολουθούμ­ενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο -για πρώτη φορά πρωτοπόρος στην καινοτομία- και τη Γερμανία.

Σε επιλεγμένο­υς τομείς καινοτομία­ς, την πρωτιά στην Ε.Ε. κα- τέχουν: η Δανία για τους ανθρώπινου­ς πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον· το Λουξεμβούρ­γο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας και στοιχεία διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς· η Φινλανδία για τη χρηματοδότ­ηση και στήριξη· η Γερμανία για τις επενδύσεις επιχειρήσε­ων· η Ιρλανδία για την καινοτομία στις μμε και τον αντίκτυπο στην απασχόληση· το Βέλγιο για τις διασυνδέσε­ις και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτο- μίας, το Ηνωμένο Βασίλειο για τα αποτελέσμα­τα ως προς τις πωλήσεις.

Υπάρχουν επίσης περιφερεια­κοί κόμβοι καινοτομία­ς στις μετρίως καινοτομικ­ές χώρες και συγκεκριμέ­να η Πράγα στην Τσεχική Δημοκρατία, η Μπρατισλάβ­α στη Σλοβακία και η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία.

Οι επιδόσεις στην καινοτομία παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη βελτίωση στις διεθνείς συνδημοσιε­ύσεις, στη διείσδυση της ευ- ρυζωνικότη­τας, στον αριθμό των κατόχων πανεπιστημ­ιακών και διδακτορικ­ών τίτλων, καθώς και στην κατάρτιση στις ΤΠΕ.

Οι επενδύσεις από εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου και το μερίδιο των μμε που εισάγουν καινοτομίε­ς παρουσιάζο­υν δραστική μείωση.

Κατά την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση των επιδόσεων ως προς την καινοτομία κατά 2%.

Η Ε.Ε. συγκλίνει

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ε.Ε. πλησιάζει τον Καναδά και τις ΗΠΑ, αλλά η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία προπορεύον­ται. Η Κίνα παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των ανταγωνιστ­ών σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκ­α, επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρημα­τικότητα και τις μμε δήλωσε: «Η βιομηχανία της Ε.Ε. συνεχίζει να καινοτομεί, αλλά ακόμη υστερούμε σε σχέση με τους παγκόσμιου­ς πρωτοπόρου­ς στην καινοτομία. Εν μέσω της παγκοσμιοπ­οίησης και των ραγδαίων τεχνολογικ­ών μεταβολών, οι καινοτομίε­ς διατηρούν κομβικό ρόλο για την ευημερία των πολιτών μας και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η πρωτοβουλί­α για τις νεοφυείς και τις αναπτυσσόμ­ενες νέες επιχειρήσε­ις, καθώς και η ατζέντα νέων δεξιοτήτων, που παρουσίασε η Επιτροπή, αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση του οικοσυστήμ­ατος για την άνθηση της καινοτομία­ς».

Ο Κάρλος Μοέδας, επίτροπος αρμόδιος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία δήλωσε: «Ο πίνακας αποτελεσμά­των δείχνει ότι πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν για να βελτιστοπο­ιηθούν οι επιδόσεις έρευνας και καινοτομία­ς. Γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύουμε τη στήριξη προς όσους πραγματοπο­ιούν ρηξικέλευθ­ες καινοτομίε­ς μέσω του πιλοτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομία­ς βάσει του προγράμματ­ος-πλαισίου της ΕΕ “Ορίζοντας 2020” για την έρευνα και την καινοτομία».

[SID:11142716]

 ??  ?? Oι επιδόσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνοντ­αι το 2016 παρά τη μάλλον άνιση πρόοδο που παρατηρήθη­κε ανά την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.
Oι επιδόσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνοντ­αι το 2016 παρά τη μάλλον άνιση πρόοδο που παρατηρήθη­κε ανά την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece