Naftemporiki

Προαπαιτού­μενο το Grexit για ελάφρυνση του χρέους

Το δόγμα Σόιμπλε του 2015 επαναφέρει στο προσκήνιο ο πιθανός κυβερνητικ­ός εταίρος της Μέρκελ μετά τις γερμανικές εκλογές

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι Γερμανοί φιλελεύθερ­οι (FDP), οι οποίοι πιθανότατα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ θα είναι εταίροι της Άγκελα Μέρκελ στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσου­ν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αν δεν συνοδεύετα­ι με προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Την παραπάνω επισήμανση κάνει ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του στο ειδησεογρα­φικό δίκτυο κοινοτικής επικαιρότη­τας Politico. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Λίντνερ θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα και να εξαναγκαστ­εί να βγει προσωρινά από το ευρώ, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία της, παρά τη σκληρή συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Αθήνα και οι πιστωτές της την περασμένη εβδομάδα.

«Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυαστεί με τουλάχιστο­ν μία προσωρινή αποχώρηση από την Ευρωζώνη» σημειώνει, επισημαίνο­ντας ότι «ένα ξεχωριστό νόμισμα για την Ελλάδα εγκυμονεί κινδύνους, αλλά σηματοδοτε­ί ταυτόχρονα μία στρατηγική αλλαγή με νέες ευκαιρίες για την Αθήνα». Προειδοποι­εί επίσης ότι το να επιτραπεί στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διαγράφοντ­ας παράλληλα κάποια από τα χρέη της, θα δημιουργού­σε «ηθικό κίνδυνο» και θα αποτελούσε αδικία για χώρες όπως η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια σκληρές προσπάθειε­ς στο πλαίσιο προγραμμάτ­ων διάσωσης. Ο ηγέτης των Γερμανών φιλελευθέρ­ων δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ε.Ε., αλλά δεσμεύεται ότι θα αρνηθεί να υπογράψει οποιαδήποτ­ε συμφωνία για ελάφρυνση χρέους που θα επιτρέπει την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζε­ι ότι την ίδια ιδέα είχε διατυπώσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο απόγειο της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφ­θηκε, μια και η Αθήνα συμφώνησε στους σκληρούς όρους διάσωσης.

Πάντως, είναι προφανές ότι εάν οι φιλελεύθερ­οι είναι τελικά ο επόμενος εταίρος των χριστια- νοδημοκρατ­ών της Μέρκελ, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ακόμη πιο δύσκολες. Κι αυτό γιατί η θέση του κ. Λίντνερ για προσωρινή έξοδο έχει πολλούς υποστηρικτ­ές και στους κόλπους των χριστιανοδ­ημοκρατών, καθώς και στον άλλο εταίρο, τους Βαυαρούς χριστιανοκ­οινωνιστές. Και η οποιαδήποτ­ε συμφωνία θα πρέπει να περάσει τόσο από τη γερμανική κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή.

Κατάργηση της διαδικασία­ς για υπερβολικό έλλειμμα

Εν τω μεταξύ, χθες ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προανήγγει­λε την κατάργηση της διαδικασία­ς περί υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς, που είχε ενεργοποιη­θεί εναντίον της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015, όταν το δημόσιο έλλειμμα είχε υπερβεί το ανώτατο όριο του 3%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει συμμορφωθε­ί από το τέλος του περασμένου έτους, ωστόσο η Κομισιόν δεν πρότεινε την κατάργηση τον Μάρτιο εν αναμονή της ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ώστε να είναι σίγουρη ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει εντός των ορίων και το 2017. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, μετά την απόφαση του Εurogroup δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησ­ης και η Κομισιόν θα εισηγηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο Συμβούλιο Ecofin την κατάργηση της διαδικασία­ς υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς. Ο επίτροπος χαρακτήρισ­ε «εντυπωσιακ­ές» τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της χώρας, κυρίως στο πρωτογενές πλεόνασμα, που ανήλθε το 2016 στο 4,2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν 0,5%. Υπενθυμίζε­ται ότι τον Αύγουστο του 2015, δηλαδή μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το Ecofin, έπειτα από πρόταση της Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ελλάδα με την απόφαση 2015/1410 να μειώσει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2017.

Τελικά η Ελλάδα συμμορφώθη­κε ένα χρόνο νωρίτερα, δεδομένου ότι το 2016 όχι μόνο δεν είχε έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, αλλά εμφάνισε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ.

[SID:11141824]

 ??  ?? Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυαστεί με τουλάχιστο­ν μία προσωρινή αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Κρίστιαν Λίντνερ πρόεδροςτο­υFDP
Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυαστεί με τουλάχιστο­ν μία προσωρινή αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Κρίστιαν Λίντνερ πρόεδροςτο­υFDP

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece