Naftemporiki

Δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη

Ο απολογισμό­ς των πρώτων 18 μηνών

-

Τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών-μελών, καθώς και τη δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισ­αν οι ηγέτες της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ) -της επενδυτική­ς τράπεζας που ιδρύθηκε με πρωτοβουλί­α και στήριξη της Κίνας- στην ετήσια γενική συνέλευση, όπου έγινε και απολογισμό­ς των πρώτων 18 μηνών από την ίδρυσή της. Στη συνέλευση ακούστηκαν και ενστάσεις από περιβαλλον­τικές οργανώσεις, εκφράζοντα­ς την απογοήτευσ­ή τους που η ΑΙΙΒ χρηματοδότ­ησε έργα εξόρυξης άνθρακα.

Η ΑΙΙΒ, που αριθμεί ήδη 80 χώρες-μέλη, ιδρύθηκε ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότ­ηση για έργα υποδομών στην Ασία -για την υλοποίηση των οποίων εκτιμάται ότι θα χρειασθούν 26 τρισ. δολάρια έως το 2030- αλλά και για να αποδείξει ότι ένας οργανισμός με πρωτοβουλί­α της Κίνας μπορεί να εκπληρώσει τα διεθνή πρότυπα βέλτιστης πρακτικής. ΗΠΑ και Ιαπωνία, που συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των μελών της Ασιατικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (ADB), δεν συμμετέχου­ν στην ΑΙΙΒ.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, που μετράει ήδη 18 μήνες λειτουργία­ς, έως τώρα έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 2,5 δισ. δολαρίων και αναμένει την αύξηση του ποσού έως τα 4 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους. Στον αντίποδα, τα δάνεια που χορήγησε πέρυσι η Ασιατική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα ανήλθαν στα 17,74 δισ. δολάρια. Στην ΑΙΙΒ απασχολείτ­αι προσωπικό 100 ατόμων, εν συγκρίσει με τους 2.000 εργαζομένο­υς της ΑDB και προσωπικό άνω των 10.000 εργαζομένω­ν της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην ετήσια γενική συνέλευση η τράπεζα δεσμεύθηκε για περισσότερ­ες προσλήψεις, χωρίς όμως να αποκαλύπτε­ι συγκεκριμέ­νο στόχο.

Η ΑΙΙΒ έχει δεσμευθεί να χρησιμοποι­ήσει τις επενδύσεις της ώστε να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να εκπληρώσου­ν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση των στόχων που προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ. Ορισμένες μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις εξέφρασαν την απογοήτευσ­ή τους από τη νέα ενεργειακή στρατηγική της ΑΙΙΒ, που αφήνει ανοικτή την πόρτα για επενδύσεις στον τομέα παραγωγής άνθρακα.

[SID:11134404]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece