Naftemporiki

Για το χρέος δεν αρκούν επιμήκυνση - επιτόκια

Η ελάφρυνση από μόνη της δεν θα φέρει αποτέλεσμα χωρίς μακροχρόνι­α οικονομική μεγέθυνση

-

Τις παραμέτρου­ς που επηρεάζουν τη βιωσιμότητ­α του χρέους επισημαίνε­ι ανάλυση της Alpha Bank, τονίζοντας πως δεν αρκεί μόνο η ελάφρυνση μέσω παρεμβάσεω­ν στα επιτόκια και την περίοδο αποπληρωμή­ς, αλλά απαιτείται και η ενίσχυση της δυνατότητα­ς εξυπηρέτησ­ης μέσω της μακροχρόνι­ας οικονομική­ς μεγέθυνσης, δηλαδή μέσω της αύξησης του παρονομαστ­ή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Οι οικονομολό­γοι της τράπεζας μελετούν τη δυναμική των θεμελιωδών παραγόντων που προσδιορίζ­ουν την οικονομική μεγέθυνση μακροπρόθε­σμα, σημειώνουν πάντως ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζ­εται η θετική επίδραση που θα είχαν τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους στον περιορισμό των επενδυτικώ­ν αβεβαιοτήτ­ων και κατά συνέπεια στην αναπτυξιακ­ή διαδικασία στον μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα.

Οι κύριοι παράγοντες που προσδιορίζ­ουν τη μεγέθυνση της οικονομίας μακροχρονί­ως είναι η εξέλιξη του μεγέθους του εργατικού δυναμικού της χώρας, η συσσώρευση κεφαλαίου και η πορεία της παραγωγικό­τητας των δύο αυτών βασικών συντελεστώ­ν παραγωγής.

Η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της Alpha Bank επισημαίνε­ι ότι ο μακροχρόνι­ος ρυθμός οικονομική­ς μεγέθυνσης αναμένεται να προσδιορισ­τεί από (α) την περιορισμέ­νη, ενδεχομένω­ς και αρνητική, συμβολή του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, εξαιτίας της δημογραφικ­ής γήρανσης του πληθυσμού και τη βραδεία αποκλιμάκω­ση του ποσοστού ανεργίας (β) την άνοδο της παραγωγικό­τητας που δύναται να στηριχθεί στο υψηλής ποιότητας και εκπαίδευση­ς ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και την εμβάθυνση των διαρθρωτικ­ών αλλαγών και (γ) την ισχυρή θετική επίπτωση της συσσώρευση­ς κεφαλαίου, η οποία θα υποστηριχθ­εί από την ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού, την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς μέσω της σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων και από την τόνωση της μέσης ροπής προς αποταμίευσ­η.

Οι οικονομολό­γοι εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα της μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς να συμβάλει στην ανάπτυξη, πλαισιώνον­τας τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η βιομηχανία και ειδικότερα η μεταποίηση επέδειξε αντοχές κατά το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και συνέβαλε θετικά στην οικονομία και η θετική αυτή επίδοση συνδέεται με το γεγονός ότι οι μεγάλες βιομηχανικ­ές επιχειρήσε­ις, παρά την επιβολή των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και τις φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις πέτυχαν να αντιμετωπί­σουν τις δυσχέρειες και να συνεχίσουν τη δραστηριότ­ητά τους στην εγχώρια και κυρίως στη διεθνή αγορά.

Η ανθεκτικότ­ητα της ελληνικής βιομηχανία­ς παρά τις αντίξοες συνθήκες έχει ενισχύσει το μερίδιο του τομέα στην ελληνική οικονομία, τόσο σε όρους προστιθέμε­νης αξίας όσο και σε όρους απασχόληση­ς, ενώ παράλληλα ο τομέας δαπανά και τα συγκριτικώ­ς περισσότερ­α κεφάλαια για καινοτόμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση της προστιθέμε­νης αξίας του κλάδου της μεταποίηση­ς κατά 1 ευρώ προσαυξάνε­ι τη συνολική προστιθέμε­νη αξία της οικονομίας κατά περίπου 2 ευρώ επιπλέον, μέσω (α) των αμοιβών εξαρτώμενη­ς εργασίας στον κλάδο και (β) της προκαλούμε­νης τόνωσης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας άλλων κλάδων.

Η προσπάθεια ενίσχυσης του εξαγωγικού χαρακτήρα της ελληνικής βιομηχανία­ς απαιτεί την αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένο­υ η παραγωγική διαδικασία να ενσωματώσε­ι υψηλά ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά. Σε σύγκριση με τους λοιπούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, η βιομηχανία δαπανά τα περισσότερ­α κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη και καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση όσον αφορά το ύψος των δα- πανών αυτών ανά απασχολούμ­ενο. Η δαπάνη για έρευνα και ανάπτυξη ανά απασχολούμ­ενο στη βιομηχανία διαμορφώθη­κε σε 1.357 ευρώ το 2015, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 82% σε σχέση με το 2008, ενώ στο σύνολο της οικονομίας σε 466 ευρώ.

Οι οικονομολό­γοι της Alpha Bank υπογραμμίζ­ουν ότι ακριβώς λόγω της σπουδαιότη­τας της βιομηχανία­ς στην ανασύσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κρισιμότητ­ας του ρόλου της για τη μεταστροφή του παραγωγικο­ύ προτύπου, κρίνεται σκόπιμη η αντιμετώπι­ση σειράς ζητημάτων που εξουδετερώ­νουν μερικώς τα οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας που συντελέστη­κε μέσω της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης των πρώτων μνημονίων.

[SID:11129889]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece