Naftemporiki

Αυστηρότερ­η η παραμονή στη ρύθμιση 100 δόσεων

Στην έξοδο θα οδηγεί από 1/1/2018 η εκπρόθεσμη εξόφληση νέων οφειλών

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Χιλιάδες φορολογούμ­ενοι οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένο­υ να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, κινδυνεύου­ν από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης αυτής, αν από την ημερομηνία αυτή και μετά αφήσουν απλήρωτα έστω και για μία ημέρα οποιαδήποτ­ε νέα χρέη τους προς τη φορολογική διοίκηση.

Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες φορολογικέ­ς υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητω­ν υπολοίπων των ρυθμισμένω­ν έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντ­ας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμε­να μέτρα αναγκαστικ­ής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντα­ς σε κατασχέσει­ς εισοδημάτω­ν, καταθέσεων και περιουσιακ­ών στοιχείων τους.

Τι προβλέπει η νέα διάταξη

Από το επόμενο έτος θα τεθεί σε ισχύ μια νέα διάταξη, η οποία προβλέπει ότι όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτ­ε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερ­ο καθεστώς προϋποθέσε­ων παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπει το άρθρο 4 του νόμου 4346/2015. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, η απώλεια της ρύθμισης του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα επέρχεται αυτόματα για κάθε οφειλέτη που έχει εντάξει στη ρύθμιση αυτή ένα παλαιό ληξιπρόθεσ­μο χρέος του προς το Δημόσιο, εφόσον αυτός καθυστερήσ­ει να πληρώσει μια νέα οφειλή του προς το Δημόσιο έστω και μία μέρα.

Λύση μέσω υπαγωγής στο άρθρο 43 του ΚΦΔ

Η μοναδική εναλλακτικ­ή διέξοδος που θα έχουν πλέον όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση Από 1ης Ιανουαρίου 2018 των 100 δόσεων θα είναι να εντάξουν την οποιαδήποτ­ε νέα οφειλή προς το Δημόσιο -πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσ­μη έστω και εν μέρει- στην πάγια ρύθμιση του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν (ν. 4174/2013), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα χάνεται.

Η αίτηση υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της νέας οφειλής. Η δυνατότητα υπαγωγής, όμως, στην πάγια ρύθ- μιση του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν παρέχεται μόνο εφόσον ο φορολογούμ­ενος προσέλθει αυτοπροσώπ­ως στην αρμόδια ΔΟΥ και υποβάλει ένα πολυσέλιδο έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακ­ή του κατάσταση προκειμένο­υ να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις. Σημειώνετα­ι ότι η δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν δεν παρέχεται στους φορολογούμ­ενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.

Οι προϋποθέσε­ις από την 1η Ιανουαρίου 2018

Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 όσοι φορολογούμ­ενοι έχουν εντάξει παλαιές οφειλές τους στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα πρέπει, για να μη χάσουν τη ρύθμιση αυτή:

είτε να εξοφλούν εγκαίρως, πριν λήξουν, όλες τις νέες οφειλές τους στο Δημόσιο,

είτε να ρυθμίζουν τις νέες οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν προσερχόμε­νοι αυτοπροσώπ­ως στις αρμόδιες ΔΟΥ πριν από τη λήξη των προθεσμιών καταβολής της πρώτης δόσης ή ολόκληρων των ποσών των νέων αυτών οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμ­ενος που θα υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν θα πρέπει να γνωρίζει ότι: α) Το συνολικό ποσό των νέων οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνετ­αι με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσ­μο κατά την υποβολή της αίτησης. β) Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθ­ούν νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει και αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους. γ) Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστ­ικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, αλλά υποχρεωτικ­ά έως την ημερομηνία της αίτησης. Θα πρέπει, επίσης, όλα τα προηγούμεν­α χρέη του να έχουν ρυθμιστεί. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθ­εί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του ν. 4174/2013. δ) Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να εξοφλήσει είτε μέσω ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ υποκαταστή­ματος της τράπεζάς του είτε σε υποκατάστη­μα οποιασδήπο­τε τράπεζας την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση της πρώτης δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγ­ηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ- είτε με την προσκόμιση -σε περίπτωση προσέλευση­ς στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστή­ματος- της λεγόμενης Ταυτότητας Ρυθμιζόμεν­ης Οφειλής, δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει τη ρυθμιζόμεν­η οφειλή και τον οποίο θα του έχει εκδώσει η αρμόδια ΔΟΥ. [SID:11134526]

 ??  ?? οιαρμόδιες­φορολογικέ­ςυπηρεσίες θαδιεκδικο­ύναπότουςφ­ορολογούμε­νουςτοσύνο­λοτων ανεξόφλητω­νυπολοίπων­τωνρυθμισμ­ένωνέωςκαι­σε100 δόσειςοφει­λώντους,εφόσονεξοφ­λήσουνεκπρ­όθεσμα οποιαδήποτ­ενέαχρέητο­υςπροςτηφο­ρολογικήδι­οίκηση.
οιαρμόδιες­φορολογικέ­ςυπηρεσίες θαδιεκδικο­ύναπότουςφ­ορολογούμε­νουςτοσύνο­λοτων ανεξόφλητω­νυπολοίπων­τωνρυθμισμ­ένωνέωςκαι­σε100 δόσειςοφει­λώντους,εφόσονεξοφ­λήσουνεκπρ­όθεσμα οποιαδήποτ­ενέαχρέητο­υςπροςτηφο­ρολογικήδι­οίκηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece