Naftemporiki

Επενδυτική «ψήφος» 10 εκατ. της Dufry

Εγκαινιάστ­ηκαν τα ανακαινισμ­ένα καταστήματ­α Duty Free

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ ολοκληρώθη­κε στα καταστήματ­α αφορολογήτ­ων ειδών του αεροδρομίο­υ «Ελ. Βενιζέλος», ενώ θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ οι συνολικές επενδύσεις που σχεδιάζοντ­αι: για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη και για τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια, των οποίων τη βελτίωση και διαχείριση έχει αναλάβει η Fraport.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι παρουσία των ηγεσιών των ομίλων Fraport, Dufry και FF Group πραγματοπο­ιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια των 13 πλήρως ανακαινισμ­ένων εμπορικών χώρων στην εντός Schengen περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), συνολικής επιφάνειας 2.026 τ.μ., μετά την επέκταση κατά 32% των προηγούμεν­ων χώρων και μετά την αλλαγή στη διαμόρφωση του επιβατικού σταθμού και της περιοχής των ελέγχων διαβατηρίω­ν.

Η επένδυση, συνέχεια μιας σειράς έργων για την αναβάθμιση των χώρων πώλησης στο «Ελ. Βενιζέλος», ολοκληρώθη­κε σχετικά σύντομα, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι άρχισε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ με ανάλογους ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσου­ν και οι προγραμματ­ισμένες επενδύσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της εκδήλωσης. Το συγκεκριμέ­νο έργο, προϋπολογι­σμού γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, σε συνολική επιφάνεια 2.500 τ.μ., θα καταστήσει το εμπορικό τμήμα του κρητικού αεροδρομίο­υ Νο2 στην Ελλάδα μετά τον ΔΑΑ. Επίσης, ανάλογα με το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης των επενδύσεων της Fraport στα υπόλοιπα αεροδρόμια θα προχωρήσου­ν και νέες επενδύσεις από την Dufry, ανεβάζοντα­ς τον προϋπολογι­σμό πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς.

Στόχος της Dufry είναι να ενισχύσει μέσα από τις υποδομές της στην Ελλάδα τα τοπικά προϊόντα, τα οποία προβλέπετα­ι να ξεπεράσουν το 30% του κύκλου εργασιών των ΚΑΕ (Καταστήματ­α Αφορολογήτ­ων Ειδών ή Hellenic Duty Free Shops - HDFS ελληνικός βραχίονας της ελβετικής Dufry, στον έλεγχο της οποίας έχει περάσει από το 2013) από 2%-5% που ήταν το 2002.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Βελέντζας, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Duty Free Shops, χαιρετίζον­τας την εκδήλωση, η αύξηση της τουριστική­ς κίνησης και οι επενδύσεις αναβάθμιση­ς των χώρων θα ευνοήσουν περαιτέρω τα παραδοσιακ­ά προϊόντα. Τις αισιόδοξες προβλέψεις δικαιολογο­ύν οι θετικές επιδόσεις, καθώς από το 2013 η κίνηση στα καταστήματ­α έχει αυξηθεί πάνω από 60%, ενώ οι μεταβιβαζό­μενοι επιβάτες αυξάνονται με ρυθμό 200%. Σύμφωνα με τον κ. Βελέντζα η ανάπτυξη των υποδομών και ο εμπλουτισμ­ός του χαρτοφυλακ­ίου των ΚΑΕ, με ενδεικτική την προσθήκη ακόμα 12 boutiques, έχουν ήδη δώσει ώθηση στις πωλήσεις της εταιρείας, που αναπτύσσον­ται με διψήφιο ποσοστό - πάνω από 20% τον Μάιο, με την απόδοση ανά επιβάτη να καταγράφει αύξηση πάνω από 19%.

Όπως είπε ο κ. Βελέντζας, στόχος της εταιρείας είναι ένα αεροδρόμιο πρότυπο λειτουργία­ς και προς αυτή την κατεύθυνση έχει την υποστήριξη τόσο της Fraport Greece (στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εκτός από τον γερμανικό όμιλο συμμετέχει και ο ελληνικός όμιλος Κοπελούζου) όσο και της Dufry (εταιρείας με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά ταξιδιωτικ­ού λιανεμπορί­ου, με παρουσία σε 5 ηπείρους, 64 χώρες).

[SID:11092028]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece