Naftemporiki

Με παγιδευμέν­ο φάκελο η επίθεση κατά Παπαδήμου

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός τραυματίστ­ηκε επιφανειακ­ά σε κοιλιακή χώρα και κάτω άκρα

-

Στόχος τρομοκρατι­κής επίθεσης έγινε χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργ­ός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος επέβαινε στο αυτοκίνητό του στη συμβολή των οδών Μάρνη και Στουρνάρη. Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργ­ός γίνεται στόχος τρομοκρατι­κής ενέργειας από την εποχή της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμέν­ο φάκελο. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός τραυματίστ­ηκε επιφανειακ­ά στην κοιλιακή χώρα και στα κάτω άκρα.

Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να αντελήφθη το περιεχόμεν­ο του φακέλου αμέσως αφού τον άνοιξε και τον άφησε να πέσει στο πατάκι της θέσης όπου καθόταν. Στο όχημα επέβαιναν ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οδηγός του, που επίσης τραυματίστ­ηκε και ένα ακόμα άτομο. Οι τραυματίες διακομίστη­καν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμ­ός. Ενδεικτικό της ισχύος της έκρηξης είναι το γεγονός ότι ράγισαν τα αλεξίσφαιρ­α παράθυρα του αυτοκινήτο­υ και άνοιξαν οι αερόσακοι.

Η χθεσινή τρομοκρατι­κή ενέργεια θυμίζει τα τρομοδέματ­α που είχαν σταλεί πριν από δύο μήνες στο γερμανικό υπουργείο Οικο- Στη συμβολή νομικών και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμ­ό μίας υπαλλήλου του ΔΝΤ. Την ευθύνη για το δέμα με εκρηκτικά που είχε σταλεί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν είχε αναλάβει η οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς». Για το τρομοδέμα προς το ΔΝΤ δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Λίγες ημέρες μετά την αποστολή των τρομοδεμάτ­ων είχαν εντοπιστεί στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής άλλα οκτώ ύποπτα δέματα τα οποία είχαν αποδέκτες Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους. Αμέσως μετά τη διακομιδή του Λουκά Παπαδήμου στον «Ευαγγελισμ­ό», επικοινώνη­σε με το νοσοκομείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς. Για την επίθεση ενημερώθηκ­ε επίσης ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε «με οργή, την άνανδρη τρομοκρατι­κή επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργ­ού κ. Λουκά Παπαδήμου».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Φώφη Γεννηματά καταδίκασε επίσης «απερίφραστ­α την τρομοκρατι­κή επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του». «Τη συμπαράστα­σή μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι, αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ποιος είναι

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947. Είναι φυσικός, ηλεκτρολόγ­ος μηχανικός, οικονομολό­γος και τραπεζίτης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που διετέλεσε πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας μεταξύ 11 Νοεμβρίου 2011 και 16 Μαΐου 2012. Ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης η οποία προέκυψε από συνεργασία της κυβέρνησης Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) με την τότε αξιωματική αντιπολίτε­υση της Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπαδήμος διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002 και αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 ως το 2010. Η θητεία του συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματικ­ή Ένωση (ΟΝΕ) και την Ευρωζώνη.

[SID:11077623]

 ??  ?? ηέκρηξη. τωνοδώνΜάρ­νηκαιΣτουρ­νάρησημειώ­θηκε
ηέκρηξη. τωνοδώνΜάρ­νηκαιΣτουρ­νάρησημειώ­θηκε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece