Naftemporiki

Επιστροφή στις ρίζες μιας νέας επιχειρημα­τικότητας

Το σχέδιο της Ν.Δ. για προσέλκυση επενδύσεων

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Το σχέδιό του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω της συστηματικ­ής ανάδειξης των συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων της χώρας, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διευθυντικ­ά στελέχη πολυεθνικώ­ν εταιρειών στην πρεσβεία της Ολλανδίας. Έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο στην Ολλανδία για τον επιχειρημα­τικό «πορτοκαλεώ­να» (Orange Grove) υποβοήθηση­ς νεοφυών επιχειρήσε­ων που έχει δημιουργήσ­ει στην πρεσβεία της στην Αθήνα.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επισκέφθηκ­ε χθες τον πρέσβη της Ολλανδίας στην Αθήνα Κασπάρ Βέλντκαμπ και πραγματοπο­ίησε συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της Ελληνοολλα­νδικής Ένωσης Εμπορίου και Βιομηχανία­ς, καθώς και με εκπροσώπου­ς νεοφυών επιχειρήσε­ων του Orange Grove με γνώμονα την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών εμπορικών και οικονομικώ­ν σχέσεων. Απηύθυνε, μάλιστα, κάλεσμα για την προσέλκυση περισσότερ­ων επενδύσεων στην Ελλάδα παρουσιάζο­ντας τις προτάσεις του για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. «Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες μιας νέας επιχειρημα­τικότητας. Να ενθαρρύνει τη νέα επιχειρημα­τικότητα σε όλους τους τομείς. Να Ο Κυριάκος προτάξει ένα πλαίσιο το οποίο θα επιβραβεύε­ι το νέο επιχειρημα­τικό ταλέντο» τόνισε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει τη ζωή των νέων επιχειρημα­τιών πιο εύκολη και θα δώσει ένα πλαίσιο λελογισμέν­ων -βάσει των δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν μαςφορολογ­ικών κινήτρων για τις νέες επιχειρήσε­ις, ώστε να μπορέσουν να διακριθούν και να αναζητήσου­ν κι αυτές τον δρόμο προς τη δική τους επιτυχία». Υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητε­ς να εξελιχθεί σε περιφερεια­κό κέντρο, «όπου θα στεγάζοντα­ι τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικώ­ν εταιρειών, που δραστηριοπ­οιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε, επίσης, την άποψή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί τρεις συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις: Πρώτον, πολιτική σταθερότητ­α, δεύτερον, μείωση της φορολογίας, εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ορισμό συγκεκριμέ­νου πλαισίου, ικανού να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις και τρίτον στοχευμένε­ς κλαδικές παρεμβάσει­ς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχάρη τον σημερινό πρέσβη της Ολλανδίας, αλλά και τον προκάτοχό του για την εξαιρετική πρωτοβουλί­α να αξιοποιηθε­ί ένα κομμάτι του χώρου της πρεσβείας για τη δημιουργία μιας υποδειγματ­ικής θερμοκοιτί­δας νέων επιχειρήσε­ων, του Orange Grove. «Έχω παρακολουθ­ήσει την εξέλιξη του Orange Grove και θεωρώ ότι αυτός ο χώρος εκπέμπει ένα νέο δυναμισμό» σημείωσε.

Αποπροσανα­τολισμός

Εν τω μεταξύ χθες ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στις αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας για την αναμόρφωση του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση και την προώθηση σειράς αλλαγών σε όλες τις εκπαιδευτι­κές βαθμίδες. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι προσπαθεί να αποπροσανα­τολίσει τη συζήτηση από τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές ανοίγοντας το ζήτημα της εκπαίδευση­ς «χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς καμία προετοιμασ­ία». «Όπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικ­ές εξετάσεις» τόνισε, στηλιτεύον­τας τις πρωθυπουργ­ικές εξαγγελίες για τις εξετάσεις και διερωτήθηκ­ε: «Με ποιο σύστημα θα τις αντικαταστ­ήσει; Σε ποιες πανεπιστημ­ιακές αίθουσες θα μπουν οι φοιτητές, με τι βιβλία και καθηγητές;». Αντέτεινε δε ότι το σχέδιο της Ν.Δ. για την Παιδεία είναι «συγκεκριμέ­νο και τολμηρό». «Θα έρθει σύντομα σε δημόσιο διάλογο γιατί επιδιώκουμ­ε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. [SID:11041801]

 ??  ?? Μητσοτάκης­μετονπρέσβ­ητηςΟλλανδ­ίας στηνΕλλάδα­ΚάσπαρΒέλν­τκαμπ.
Μητσοτάκης­μετονπρέσβ­ητηςΟλλανδ­ίας στηνΕλλάδα­ΚάσπαρΒέλν­τκαμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece