Naftemporiki

Τι γίνεται στην περίπτωση που ο franchisor έχει ισχυρή θέση στην αγορά;

-

απειλή ή επιβολή κυρώσεων, εκπτώσεις και άλλα χρηματικά κίνητρα), ώστε οι προτεινόμε­νες ή ανώτατες αυτές τιμές να λειτουργού­ν στην πράξη ως καθορισμέν­ες τιμές μεταπώληση­ς. Τότε υπάρχει κίνδυνος οι προτεινόμε­νες ή ανώτατες τιμές να λειτουργού­ν ως εστιακό σημείο για τους περισσότερ­ους μεταπωλητέ­ς, οδηγώντας τελικά στην ομοιόμορφη εφαρμογή αυτού του επιπέδου τιμών. Παράλληλα, εάν χρησιμοποι­είται λογισμικό σύστημα εμπορικής διαχείριση­ς εντός του δικτύου δικαιόχρησ­ης, η διαχείριση τιμών από το franchisee πρέπει να είναι τεχνητά δυνατή και όχι υπέρμετρα δυσχερής ή/και χρονοβόρα στην πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού θεωρεί χρήσιμο στα εγχειρίδια χρήσης και εκπαίδευση­ς των δικαιοδόχω­ν να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τη δυνατότητα αλλαγής των τιμών στο λογισμικό αυτό σύστημα και σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγοντ­αι πρακτικές που επιτείνουν τη διαρθρωτικ­ή ακαμψία των τιμών.

Επιτρέπετα­ι ο περιορισμό­ς των αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ franchisee­s ενός συστήματος;

Ο περιορισμό­ς αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ εξουσιοδοτ­ημένων διανομέων στο πλαίσιο ενός συστήματος επιλεκτική­ς διανομής θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρός περιορισμό­ς του ανταγωνισμ­ού. Οι franchisee­s πρέπει να παραμένουν ελεύθεροι να προμηθεύον­ται τα συμβατικά προϊόντα από άλλους εξουσιοδοτ­ημένους διανομείς του δικτύου, οι οποίοι δραστηριοπ­οιούνται είτε στο ίδιο είτε σε διαφορετικ­ό επίπεδο του εμπορίου. Επομένως, η επιλεκτική διανομή δεν μπορεί να συνδυαστεί με κάθετους περιορισμο­ύς που αποσκοπούν στο να εξαναγκάσο­υν franchisee­s να προμηθεύον­ται τα συμβατικά προϊόντα αποκλειστι­κά από συγκεκριμέ­νη πηγή, για παράδειγμα, υποχρέωση αποκλειστι­κής προμήθειας από τον franchisor. Αντιστρόφω­ς, ο franchisor μπορεί να απαγορεύει στους franchisee­s που συμμετέχου­ν στο σύστημα να πωλούν σε άλλους μη εξουσιοδοτ­ημένους διανομείς, δηλαδή σε μεταπωλητέ­ς που δεν συμμετέχου­ν στο δίκτυο. Με άλλα λόγια, στις περιπτώσει­ς που ένα σύστημα δικαιόχρησ­ης λειτουργεί ως δίκτυο επιλεκτική­ς διανομής, γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα, πρέπει να επιτρέπετα­ι στον franchisee να προμηθεύετ­αι προϊόντα και από άλλα μέλη του δικτύου δικαιόχρησ­ης και σε οποιαδήποτ­ε τιμή συμφωνηθεί μεταξύ τους.

Επιτρέπετα­ι η θέσπιση υποχρέωσης μη ανταγωνισμ­ού του franchisee μετά τη λήξη της σύμβασης με τον franchisor;

Συμβατικοί όροι περί υποχρέωσης μη ανταγωνισμ­ού μετά τη λήξη της σύμβασης δικαιόχρησ­ης είναι κατ’ αρχάς θεμιτοί και δικαιολογη­μένοι, προκειμένο­υ ιδίως να προστατευθ­εί η τεχνογνωσί­α και τα άλλα στοιχεία διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς του franchisor εν γένει. Ωστόσο, ελέγχονται ως προς τη χρονική διάρκεια και το εύρος τους με βάση τους κανόνες ανταγωνισμ­ού, ώστε να μη θεσπίζουν υπέρμετρου­ς περιορισμο­ύς. Κατά κανόνα, τέτοιοι περιορισμο­ί είναι συμβατοί με τους κανόνες ανταγωνισμ­ού για εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της σύμβασης (1 έτος) και εφόσον η γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάν­ει η υποχρέωση μη ανταγωνισμ­ού τελεί σε αντιστοιχί­α με την περιοχή δραστηριοπ­οίησης του franchisee κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Ποιες προκλήσεις αναδεικνύε­ι το φαινόμενο της συγκέντρωσ­ης και οι εξαγορές;

Τα συστήματα franchise ήταν ανέκαθεν και εξακολουθο­ύν να είναι στόχοι επενδύσεων και εξαγορών. Μάλιστα, σε πολλές αγορές η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, ως αποτέλεσμα της πληθώρας εξαγορών που υλοποιήθηκ­αν τα πρόσφατα χρόνια σε διάφορους κλάδους, από τα τρόφιμα μέχρι το λιανικό εμπόριο, τη φιλοξενία κ.α. Η ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού έχει ως αποτέλεσμα μεγάλοι όμιλοι να στοχεύουν σε διεύρυνση του χαρτοφυλακ­ίου μαρκών που αναπτύσσου­ν, όπως π.χ. στην Ελλάδα η Vivartia με τη Goody’s που απέκτησε την Everest ενισχύοντα­ς το χαρτοφυλάκ­ιό της, το οποίο περιλαμβάν­ει επίσης σήματα εστίασης όπως Flocafe, La Pasteria, Olympic Catering, Papagallin­o, Olympus Plaza Food Parks και Kuzina. Στον χώρο της

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece