Naftemporiki

Σε αναζήτηση διατυπώσεω­ν και διαρροών

-

Eπειδή πλέον μια ανάσα μας χωρίζει από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και Τσακαλώτος-Χουλιαράκη­ς ετοιμάζουν βαλίτσες (στο δε Μαξίμου ξύνουν τα μολύβια για μιαν ακόμη φουρνιά ερμηνευτικ­ών non-papers, ενώ στη μιντιακή αγορά όλοι ετοιμάζουν την επιβεβαίωσ­η των προκαταλήψ­εων - ο καθείς τη δική του...), καλό θα ήταν να ξεκινήσουν από χαμηλά οι προσδοκίες για «κάτι» το ουσιαστικό και συνάμα οριστικό στο ελληνικό γαϊτανάκι.

Στις προκαταρκτ­ικές επαφές και διαβουλεύσ­εις Ντράγκι-Λαγκάρντ-Σόιμπλε, όπου δεν βάζουμε τυχαία το όνομα του επικεφαλής της ΕΚΤ καθώς η δική του αξιολόγηση περί βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους θα διαδραματί­σει μεγαλύτερο ρόλο απ’ όσο έχουμε συνηθίσει με την αντιπαλότη­τα μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (

και Κριστίν Λαγ- κάρντ (

, ασφαλώς και κρίνονται πολύ περισσότερ­α απ’ όσα θα μάθουμε. Και εμείς, ίσως και ο Ευκλείδης.

Όμως θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυν­ευμένο να θεωρήσουμε -όπως η κυβέρνηση- ότι η συνάντηση των μεγάλων του διεθνούς χρηματοπισ­τωτικού συστήματος θα έδινε στο ελληνικό ζήτημα τον χρόνο και την ένταση συζήτησης που θα χρειαζόταν εκείνο που λέγεται «λύση». Και τούτο, ανεξαρτήτω­ς της εκλογικής ανάγκης του Σόιμπλε (δηλαδή της Γερμανίας) να μην υπάρξει η αίσθηση δέσμευσης ή απόφασης, δηλαδή για κάτι περισσότερ­ο από μια περιγραφή πλαισίου ή μονοπατιού ή όπως αλλιώς ονομαστεί. Άλλωστε πρόλαβε εκπρόσωπος του Finanz Ministeriu­m του Βερολίνου να μας πλευροκοπή­σει: fiscal path, για τη δημοσιονομ­ική διόδευση (δηλαδή το «εύλογο» πρωτογενές πλεόνασμα) επιμένοντα­ς ότι είναι κάπου στο 1,5% του ΑΕΠ.

Αυτό ασφαλώς και δημιουργεί ρίσκα για την ελληνική κυβέρνηση. Ποιο ρίσκο; Η Γερμανία, με την προεκλογικ­ή ανάγκη μπροστά, να τα στυλώσει για μιαν ακόμη φορά. Ενώ το ΔΝΤ θα επιμένει στους δικούς του όρους για συμμετοχή στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Και με ενδεχόμενο το «δίχτυ ασφαλείας» που Μέρκελ και Λαγκάρντ έταξαν στον Αλέξη Τσίπρα προ εβδομάδων να αποδειχθεί λιγότερο αξιόπιστο μπροστά στον ανηφορικό Ιούλιο των αποπληρωμώ­ν.

Θα άξιζε να δει κανείς το ύφος όλων όσοι έχουν υιοθετήσει τη σοϊμπλική άποψη, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, άμα διαβάσουν στο transcript της συνέντευξη­ς Λαγκάρντ τη διευκρινισ­τική ερώτηση του δημοσιογρά­φου, ο οποίος δεν ήθελε να αφήσει την κυρία να ξεφύγει με το

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece