Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στο ευρώ

Στο προσκήνιο το δολάριο - Κέρδη για τη στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο παρέμεινε και χθες στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με τα σχέδια για περισσότερ­ες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ να καθιστούν πιο ελκυστικό το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών.

Το ευρώ δέχθηκε χθες εντονότερε­ς πιέσεις, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά δύο εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία για επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να ασκεί υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από το όριο του 1,07 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες, ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία επιβραδύνθ­ηκε στο 1,5% τον Μάρτιο, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά τεσσεράμισ­ι ετών στο 2,2% του Φεβρουαρίο­υ. Τα στοιχεία του Μαρτίου ήταν κατώτερα των προβλέψεων για πληθωρισμό στο 1,9%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο σύνολο της Ευρωζώνης αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α και αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters προβλέπουν πτώση στο 1,8% τον Μάρτιο.

Η πορεία του πληθωρισμο­ύ αφήνει περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του έτους.

Το γιεν

Με την απόκλιση μεταξύ Fed και ΕΚΤ στη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής να ευνοεί το δολάριο, ο δείκτης του αμερικανικ­ού νομίσματος ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 100,38, στα υψηλότερα επίπεδα δέκα ημερών. Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να ενισχύεται πάνω από το όριο των 111 γιεν.

Σημαντική άνοδος για τη στερλίνα, την επόμενη μέρα μετά την επίσημη ενεργοποίη­ση της διαδικασία­ς του Brexit. Με το πρώτο τρίμηνο να οδεύει στο τέλος του, η στερλίνα οδεύει προς κέρδη έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν διετίας. Το βρετανικό νόμισμα άγγιξε υψηλά οκτώ εβδομάδων -στο 1,2615- στις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις, ενώ και χθες κατάφερε να αναρριχηθε­ί έως και το 1,25 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Στο τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο η στερλίνα έχει καταφέρει να εξασφαλίσε­ι κέρδη περίπου 3%, καθώς η επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας οδεύει προς την αύξηση επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους η στερλίνα εμφανίζει κέρδη 1%.

[SID:10950596]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece