Naftemporiki

Με ενισχυμένα τα βασικά μεγέθη έκλεισε η Alpha Bank το 2016

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, υποχώρησαν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα, μειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA

-

Σε κερδοφορία πέρασε η Alpha Bank το 2016, με συνδυασμό βελτίωσης του αποτελέσμα­τος προ προβλέψεων και μείωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου. Τα μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν σε 42,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,37 δισ. ευρώ το 2015. Η τράπεζα είχε εισροές καταθέσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ μείωσε περαιτέρω στο ίδιο τρίμηνο τη χρηματοδότ­ηση από τις κεντρικές τράπεζες κατά 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα περιόρισε σε ετήσια βάση την εξάρτηση από τον ELA κατά 6,5 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα υποχώρησαν κατά 77% σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκαν οι νέες καθυστερήσ­εις κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Όπως επισημαίνε­ι ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, το υψηλότερο καθαρό περιθώριο τόκων και η βελτιωμένη λειτουργικ­ή αποδοτικότ­ητα ενίσχυσαν τα οργανικά αποτελέσμα­τα, ενώ η τράπεζα διατήρησε την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και προχώρησε σε περαιτέρω απομόχλευσ­η του ισολογισμο­ύ. Η χρηματοδότ­ηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε σημαντικά κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ η Alpha Bank διαφοροποι­εί τις πηγές χρηματοδότ­ησης, αντλώντας κεφάλαια από τη διατραπεζι­κή αγορά και μεγάλους διεθνείς οργανισμού­ς.

«Όσον αφορά την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακ­ίου, σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκω­ση των νέων μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, ενώ θέσαμε τους στόχους για τη μείωση του συνόλου τους.

Προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και η πλήρης και ορθή εφαρμογή των αναμενόμεν­ων μεταρρυθμί­σεων που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο διαχειρίσε­ως των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει σημαντικά η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς» τονίζει ο κ. Μαντζούνης.

Τα κύρια αποτελέσμα­τα προ προβλέψεων ενισχύθηκα­ν κατά 6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1,19 δισ. ευρώ, παρά τη μείωση του ενεργητικο­ύ κατά 4,4 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης που είχε η λειτουργικ­ή επίδοση και αύξησης της αποδοτικότ­ητας.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης το 2016 και ανήλθε σε 2,9%. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων μειώθηκε σε 48,2% από 50,2% το προηγούμεν­ο έτος.

Η τράπεζα είχε σημαντικές εισροές καταθέσεων 1,4 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο 2016, τάση που ανεστράφη, εν μέρει, στις αρχές του 2017, λόγω εποχικότητ­ας αλλά και αβεβαιότητ­ας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Η χρηματοδότ­ηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο 2016 κατά 2,5 δισ. ευρώ, σε 18,3 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέ- λεσμα των εισροών καταθέσεων, της μειώσεως του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου και της ολοκληρώσε­ως της συναλλαγής τιτλοποιήσ­εως δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Τον Δεκέμβριο 2016 η χρηματοδότ­ηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητα­ς της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθη­κε σε 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 6,5 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο 2015. Η χρηματοδότ­ηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση.

Οι νέες καθυστερήσ­εις μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, με τον δείκτη καθυστερήσ­εων να ανέρχεται σε 38,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσ­εων ανέρχεται σε 69%, ενώ ο συνολικός δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρησ­η, συμπεριλαμ­βανομένων των ενσώματων εξασφαλίσε­ων, ανέρχεται σε 125%. Καταγράφηκ­ε πτώση των νέων μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 77% σε ετήσια βάση για το 2016. Τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 27,7 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το τέταρτο τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 303,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχο­ύν σε 201 μονάδες βάσεως, ενώ για το 2016, συνολικά, οι προβλέψεις αντιστοιχο­ύν σε 191 μονάδες βάσεως.

[SID:10950128]

 ??  ?? Η τράπεζα διατήρησε την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και προχώρησε σε περαιτέρω απομόχλευσ­η του ισολογισμο­ύ της, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης.
Η τράπεζα διατήρησε την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και προχώρησε σε περαιτέρω απομόχλευσ­η του ισολογισμο­ύ της, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece