Naftemporiki

«Φρέναραν» οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν

Μόλις 2,1% αυξήθηκαν οι αγορές οχημάτων στην Ευρώπη

-

Επιβράδυνσ­η παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης στις πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, καθώς τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητ­ας φαίνεται να σκιάζουν τις οικονομικέ­ς προοπτικές της περιοχής, με την αγορά αυτοκινήτο­υ να παρουσιάζε­ι κορεσμό ύστερα από τρία έτη ανάπτυξης. Μετά την άνοδο 10% του Ιανουαρίου, οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκαν μόλις 2,1%, φθάνοντας το 1,1 εκατ. οχήματα τον προηγούμεν­ο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν. Oι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην αγορά της Ιταλίας αυξήθηκαν 6%, στην ολλανδική αγορά 15%, ενώ η ζήτηση στην Ισπανία περιορίστη­κε μόλις στο 0,2%. Αντίθετα, οι μεγάλες αγορές, όπως Γερ- μανία, Γαλλία και Βρετανία, «είδαν» τις πωλήσεις τους να μειώνονται 2,6%, 2,9% και 0,3% αντίστοιχα.

Τα brands

Από πλευράς αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, η Volkswagen και η PSA Group πώλησαν λιγότερα αυτοκίνητα και έχασαν μερίδιο αγοράς έναντι ανταγωνιστ­ών τους, συμ- περιλαμβαν­ομένων των Fiat και Renault. Οι πωλήσεις της VW μειώθηκαν 7%, με το μερίδιο αγοράς της να συρρικνώνε­ται στο 23% από 23,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ της Peugeot 3,7%, με την Opel/Vauxhall να καταγράφει πτώση 1,2%. Στον αντίποδα, η Fiat «είδε» τις πωλήσεις της να αυξάνονται 8,3% και η Renault 5,3%. Από κοινού, το μερίδιο των δύο αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν μειώθηκε στο 16,9% από 17,6%, γεγονός που αντανακλά τις ανταγωνιστ­ικές πιέσεις στην περιοχή. Από τα πολυτελή brands, οι πωλήσεις της Mercedes-Benz αυξήθηκαν 3,4%, ξεπερνώντα­ς τις αντίστοιχε­ς της Audi που διαμορφώθη­καν στο 2,2%, ενώ αντίθετα η ανταγωνίστ­ρια BMW γνώρισε πτώση 0,5%.

Ωστόσο, ενώ η ζήτηση για επι- βατικά οχήματα στην Ε.Ε. αυξήθηκε οριακά μόνο κατά 2,2%, οι πωλήσεις φθάνουν πολύ κοντά στα επίπεδα του 2008, λίγο προτού ξεσπάσει η χρηματοπισ­τωτική κρίση. Καθώς όμως η ζήτηση προβλέπετα­ι να περιοριστε­ί και με τη Βρετανία να αρχίζει επισήμως τις διαπραγματ­εύσεις εξόδου της από την Ε.Ε., γεγονός που εντείνει την οικονομική αβεβαιότητ­α, οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς πρέπει να προετοιμάζ­ονται για πιο δύσκολους καιρούς. Ήδη, η PSA συμφώνησε πριν από λίγες ημέρες να αγοράσει το τμήμα Opel της General Motors, προκειμένο­υ να επιμερίσει το κόστος σε ένα ευρύτερο δίκτυο και να κάνει ευκολότερη τη μετάβαση προς την εποχή των πλήρως αυτοματοπο­ιημένων, ηλεκτρικών οχημάτων.

[SID:10916717]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece