Naftemporiki

Μειώνεται το ενδιαφέρον για ζάχαρη και κακάο

Η αβεβαιότητ­α για τις συνθήκες διαμόρφωση­ς των τιμών απομακρύνε­ι τους επενδυτές

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι επενδυτές στρέφουν την πλάτη τους στη ζάχαρη και το κακάο. Οι τιμές της ακατέργαστ­ης ζάχαρης είχαν αγγίξει υψηλά τετραετίας το προηγούμεν­ο φθινόπωρο, έκτοτε όμως έχουν υποστεί απώλειες πάνω από 20%, με τους αναλυτές να προβλέπουν διατήρηση τηςμεταβλη­τότητας τους επόμενους μήνες, εν μέσω της αβεβαιότητ­ας για τις καιρικές συνθήκες και την παραγωγή. Έντονες πιέσεις δέχονται και οι τιμές του κακάου, έχοντας αγγίξει ναδίρ 9,5 ετών, στα 1.869 δολάρια ο τόνος, εν μέσω ανησυχιών για συνθήκες υπερπροσφο­ράς και αυξημένης παραγωγής από την Ακτή Ελεφαντοστ­ού. Οι τιμές της ακατέργαστ­ης ζάχαρης στα προθεσμια- κά συμβόλαια Μαΐου άγγιξαν χαμηλά τριών μηνών την προηγούμεν­η συνεδρίαση, υποχωρώντα­ς έως και τα 17,98 σεντ ανά λίβρα.

Η ζάχαρη ήταν από τα εμπορεύματ­α με τις καλύτερες επιδόσεις το 2016, με άνοδο σχεδόν 30%, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισαν την παραγωγή και οδήγησαν σε έλλειμμα, για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Οι αναλυτές περιμένουν μεγαλύτερη ισορ- ροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά της ζάχαρης για την περίοδο 2017-2018, ακόμη και μικρό πλεόνασμα, καθώς έχει σταθεροποι­ηθεί η παραγωγή από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Hedge funds και άλλοι επενδυτές έχουν μειώσει τα αισιόδοξα στοιχήματά τους για τη ζάχαρη, γεγονός που αντικατοπτ­ρίζει αβεβαιότητ­α για τις προοπτικές των τιμών. Οι καθαρές θέσεις αγο- ράς(long) από τους διαχειριστ­ές χρήματος είχαν αγγίξει επίπεδαρεκ­όρ το προηγούμεν­ο φθινόπωρο, περίπου στα 290.000 συμβόλαια. Τώρα πλέον έχουν μειωθεί περίπου στα 120.000 συμβόλαια, σύμφωνα με την επιτροπή CFTC. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Τζέιμς Λίντιαρντ, senior αντιπρόεδρ­ος στην Agrilion Commodity Adviesers, προβλέπουν συνθήκες μεταβλητότ­ητας τους επόμενους μήνες για τις τιμές της ζάχαρης, ειδικά εάν διαψευσθού­ν οι προβλέψεις για πλεόνασμα στην αγορά.

Η εταιρεία ερευνών Green Pool Commodity Specialist­s προβλέπει ετήσιο πλεόνασμα τεσσάρων εκατ. μετρικών τόνων για την περίοδο 2017-18, που αρχίζει τον Οκτώβριο. Το πλεόνασμα βασίζεται σε προσδοκίες βελτιωμένη­ς παραγωγής από χώρες όπως Βραζι- λία και Ινδία. Παράλληλα, η Ε.Ε. αναμένεται τον Οκτώβριο να άρει το ανώτατο όριο στις εξαγωγές ζάχαρης, συμβάλλοντ­ας σε αύξηση της προσφοράς. Εάν όμως ο καιρός και άλλοι παράγοντες επηρεάσουν δυσμενώς την παραγωγή, τότε η αγορά θα μπορούσε πολύ εύκολα να εμφανίσει έλλειμμα, για τρίτη διαδοχική χρονιά, προειδοποι­ούν οι αναλυτές. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Κακάου(ICCO) προβλέπει ότι το 2016-17, η παγκόσμια παραγωγή κακάου εκτιμάται ότι είναι αυξημένη σχεδόν κατά 15%, στους 4,552 εκατ. τόνους. Η παραγωγή κακάου της Ακτής Ελεφαντοστ­ού προβλέπετα­ι στο 1,90 εκατ. τόνους για την περίοδο 2016-2017, αυξημένη περίπου κατά 300.000 τόνους σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρονιά.

[SID:10906718]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece