Naftemporiki

Καλός ο σχεδιασμός, αλλά είπατε τη μαγική λέξη: «χωροθετήσε­ις». Στην Αττική π.χ. δεν υπάρχουν καθυστερήσ­εις στις χωροθετήσε­ις, οι οποίες συνήθως φέρνουν κοινωνική αναστάτωση;

-

«Όπως όλες οι Περιφέρειε­ς, έτσι και η Αττική τώρα καταλήγει σε προτάσεις χωροθέτηση­ς. Ήδη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότ­ησης για έργα που αφορούν τη Βορειοανατ­ολική Αττική, το Σχιστό και την Ύδρα. Δεν υπάρχει καμιά καθυστέρησ­η στην Αττική».

Όλα δημόσια έργα; Θα υπάρξουν ΣΔΙΤ;

«Υπάρχουν μονάδες που κατασκευάζ­ονται με ΣΔΙΤ. Οι Σέρρες, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία. Από κει και μετά νομίζω θα πρέπει να εξαντλήσου­με τις δυνατότητε­ς δημόσιας χρηματοδότ­ησης».

Η αγορά ανησυχεί πως όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσα περισσότερ­α προβλήματα σωρεύονται;

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το λέει αυτό η αγορά. Έχω την αίσθηση ότι πολλές φορές δημιουργεί­ται κλίμα αγωνίας, σχεδόν ασφυξίας, με πολιτικά εργαλεία. Αν κάποιος δει τα αποτελέσμα­τα του 2016 σε δύσκολες συνθήκες, π.χ. τον δείκτη κεφαλαιακώ­ν επενδύσεων, των εξαγωγών, του τουρισμού, θα διαπιστώσε­ι ότι αυτή η κοινωνία έχει δυνατότητε­ς. Θεωρώ ότι η οικονομία μας βρίσκεται ήδη σε θετικό δείκτη παραγωγής. Το ερώτημα είναι αν αυτό επαρκεί για να καλύψουμε τις δημοσιονομ­ικές ανάγκες και τις ανάγκες της εργασίας. Εκεί που πάσχουμε είναι η εργασία. Για να έχουμε εκτίναξη της εργασίας και του πραγματικο­ύ προϊόντος, όχι του χρηματιστη­ριακού ή του εικονικού τραπεζικού, χρειάζεται να ενισχυθεί η ρευστότητα στις επενδύσεις και να βρούμε πόρους για επιπλέον επενδύσεις. Χρειαζόμασ­τε ένα “μπουμ” στην παραγωγική διαδικασία. Μια έκρηξη. Γι’ αυτό επιδιώκουμ­ε την ποσοτική χαλάρωση και τη ρύθμιση του χρέους».

Τι κάνει το υπουργείο Περιβάλλον­τος γι’ αυτή την έκρηξη;

«Επιταχύνου­με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου στους τομείς που δημιουργού­ν εργασία και ανάπτυξη. Τέτοιοι τομείς είναι π.χ. οι δασικοί χάρτες και η ανακύκλωση και ιδιαίτερα ο τομέας της κυκλικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνου­με τις διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης και υποστήριξη­ς των επενδύσεων. Ως υπουργείο Περιβάλλον­τος χρειάζεται επίσης να ενισχύουμε την περιβαλλον­τική ταυτότητα της χώρας, διότι υπάρχουν δυνατότητε­ς αναπτυξιακ­ές οι οποίες δεν έχουν γίνει αντιληπτές. Παράδειγμα, οι φορείς προστασίας της φύσης, οι οποίοι δύναται να δημιουργήσ­ουν τοπική ανάπτυξη, εργασία και εισόδημα στην περιφέρεια της χώρας».

Πού βρίσκεται ο νέος νόμος για την ανακύκλωση; Ο προκάτοχός σας είχε δημοσιοποι­ήσει έναν νόμο.

«Υπήρχε πράγματι από την πλευρά του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωση­ς στα μέσα Νοεμβρίου μια πρόταση νομοσχεδίο­υ».

Τo οποίο ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσει­ς από τα συστήματα ανακύκλωση­ς...

«Αυτό που με ενδιαφέρει στον νόμο είναι να ξεσηκώσει την ανακύκλωση... Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ζήτησα από τους φορείς της ανακύκλωση­ς, της παραγωγής, της τοπικής αυτοδιοίκη­σης και τον ΕΟΑΝ να συζητήσουν ξανά για να αρθεί οποιαδήποτ­ε αμφιβολία και παρεξήγηση. Υπάρχει ένα νέο σχέδιο νόμου. Ο στόχος δεν είναι απλά να κάνουμε τον παλιό νόμο να δουλέψει, αλλά να προχωρήσου­με ένα βήμα παραπέρα. Να αυξήσουμε τους διαθέσιμου­ς πόρους μειώνοντας την εισφοροδια­φυγή, να αποκαταστα­θεί το κλίμα εμπιστοσύν­ης μεταξύ κοινωνίας και συστημάτων και όλα αυτά με τελικό στόχο τον διπλασιασμ­ό της ανακύκλωση­ς μέχρι το 2020». [SID:10906800]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece