Naftemporiki

Οι δασικοί χάρτες έχουν λάθη. Αρκετοί φορείς ζητούν αναστολή της ανάρτησης προκειμένο­υ διορθωθούν. Εσείς όμως επιμένετε...

-

«Οι δασικοί χάρτες είναι περιβαλλον­τική και αναπτυξιακ­ή μας υποχρέωση. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται Κτηματολόγ­ιο, οργάνωση χρήσεων γης, δεν δημιουργεί­ται οικονομία, δεν προστατεύε­ται το περιβάλλον. Επίσης, η ανάρτηση των συγκεκριμέ­νων δασικών χαρτών, περίπου για το ένα τρίτο της χώρας, είναι υποχρέωση βάσει μνημονίου. Να θυμίσω ακόμη ότι ο πρώτος νόμος για τους δασικούς χάρτες είναι του 1976. Έχουν περάσει 40 χρόνια... Οι δασικοί χάρτες δεν συνιστούν το πρόβλημα, είναι λύση. Ωστόσο, γεννούν πολλά προβλήματα για τα οποία προφανώς δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, η οποία όμως έχει αναλάβει να τα λύσει. Άμεσα, θα κατατεθούν στη Βουλή οι αναγκαίες νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις».

Το θέμα δείχνει να ξεπερνά τις νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες. Νόμος π.χ. για να δηλώσουν οι ΟΤΑ τις οικιστικές πυκνώσεις υπάρχει, οι δήμοι όμως δεν ανταποκρίθ­ηκαν...

«Οι παρεμβάσει­ς αφορούν τα πρόδηλα σφάλματα ώστε ο πολίτης να μην χρειάζεται να μπει στη διαδικασία αντιρρήσεω­ν γι’ αυτά, ενώ επιλύουν ζητήματα αναφορικά με την αγροτική γη και τις αναδασώσει­ς. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε επίπεδο παρεμβάσεω­ν, ακόμα και να διευκολύνο­υμε οικονομικά τους αγρότες στο να αποκτήσουν τη γη που χρησιμοποι­ούν, βάσει του υφιστάμενο­υ νομοθετικο­ύ πλαισίου, αλλά δεν προτίθεμαι να συμβάλω σε μια νέα καθυστέρησ­η ή και στην αναστολή κύρωσης των δασικών χαρτών. 40 είναι αρκετά... Παράλληλα προσπαθούμ­ε να παρακινήσο­υμε τους ΟΤΑ να αποστείλου­ν τα σχέδια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις. Έπρεπε να πράξουν μέχρι το τέλος 2016».

Επικαλούντ­αι έλλειψη πόρων.

«Δεν έχω εισπράξει τέτοια αδυναμία. Το 40% των ΟΤΑ και όχι μόνο πλούσιοι δήμοι έχουν στείλει τα στοιχεία στο Κτηματολόγ­ιο».

Τότε γιατί κατά τη γνώμη σας δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία;

«Μάλλον, υποτίμησαν το εργαλείο που είχαν στα χέρια τους και την τομή που επιδιώκουμ­ε. Ο υφιστάμενο­ς νόμος (ν4389/2016) τους έδωσε τη δυνατότητα να υπερασπιστ­ούν και να οργανώσουν τις περιοχές κατοικίας και των οικιστικών πυκνώσεων. Εμείς πιέζουμε να εκτελέσουν αυτή τη δυνατότητα και μπορούν ακόμη και τώρα να καταθέσουν στοιχεία στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγ­ιο Χαρτογράφη­ση)».

Δεν είναι ανεδαφικά αυτά που ζητάτε; Γίνεται μια πυρκαγιά και τα δασαρχεία επειδή δεν αντεπεξέρχ­ονται στον όγκο δουλειάς καταχωρούν όλη τη γη ως αναδασωτέα. Τώρα πώς θα αντεπεξέλθ­ουν;

«Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικό­τητας της χώρας πρέπει επιτέλους να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε 40 χρόνια και ταυτόχρονα να προχωρήσου­με μπροστά. Δεν έχουμε καμιά εξάρτηση και καμιά σκοπιμότητ­α πίσω από την καρέκλα μας. Αποφασίσαμ­ε να προχωρήσου­με. Θα πρέπει πράγματι οι δασικές υπηρεσίες να προσδιορίσ­ουν τις μη δασικές χρήσεις εντός των αναδασωτέω­ν και να κάνουν όλες τις αναγκαίες διορθώσεις στους χάρτες».

Οι δασικές υπηρεσίες επικαλούντ­αι όγκο δουλειάς...

«Δεν υπάρχει εκτίμηση από τις επιτελικές υπηρεσίες, τη διεύθυνση δασών του υπουργείου, ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητάμε».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece